Zmrazení vajíček jako falešná naděje pro početí

Nic nechcete ponechat náhodě, proto zvažujete, že si necháte zmrazit svá vajíčka. Na kolik vás to přijde a jakou věkovou hranici pro mimotělní oplození stanovuje zákon? Tohle musíte vědět ještě dřív, než se vydáte na první konzultaci!

Průměrný věk prvorodiček roste. V roce 2019 dosáhl 29,6 roku, což se lékařům příliš nelíbí. S věkem matky totiž úměrně stoupá riziko potratu i předčasného porodu. Jenže v dnešní moderní době, která ženám dala hlasovací práva, antikoncepci a svobodu v rozhodování, se není co divit, že práce, kariéra i volnomyšlenkářské bytí nahrazuje zastaralý model ženy u plotny. Některé jsou si však vědomé, že biologické hodiny tikají, proto si nechávají zmrazit vajíčka pomocí metody zvané vitrifikace.

Jak to celé probíhá?

Buňky se uloží do speciálního roztoku, který je chrání před poškozením. V této látce se prudce podchladí a uchovají až na 12 let. Je fér uvést, že ne vždy se jedná o rozmar. Kryokonzervace se hodí i pro ty, kdo pracují ve škodlivém pracovním prostředí. Třeba takové chemické prostředky zdraví vajíček nenahrávají. Věk je však primárním důvodem vitrifikace číslo jedna.

Hra hormonů

Jak žena stárne, stárne i DNA jejích vajíček, což snižuje šanci na početí. Zájemkyně, které jsou finančně i emocionálně připraveny zákrok podstoupit, na to myslí a svá geneticky stabilnější vajíčka svěřují odborníkům. Postup je podmíněn užíváním hormonálních injekcí po dobu přibližně 14 dnů od začátku menstruačního cyklu. (Injekce nejsou nic jiného než syntetické hormony, které stimulují růst vajíček.) Některé ženy po výkonu cítí bolest, stěžují si na krvácení a křeče. Pochopitelně však převážně doufají, že až se rozhodnou otěhotnět, všechno půjde jako po másle. Bohužel, nic není stoprocentní.

Věkově omezené limity

Některé studie naznačují, že existuje pouze 60 až maximálně 70 % pravděpodobnost otěhotnění. Ne všechna vajíčka totiž přežijí. Odborníci apelují i na fakt, že genetické mutace mohou vzniknout právě i ze zmrazených vajíček, navíc je vždy nutné přihlédnout k aktuálnímu zdravotnímu stavu matky.

Cena investice do potomstva

Neznamená, že když si žena v pokročilém věku usmyslí, že už je čas, tak to půjde. Ostatně, ve 40 letech už bez problémů otěhotní jen zhruba 20 % žen. Obecně se vajíčka doporučují „dát k ledu“ ideálně do 30, maximálně do 35 let. Jejich použití je následně omezeno zákonem. Ten udává jako hranici pro mimotělní oplození věk 49 let. A jak je to s cenou? Zmrazení oocytů se může vyšplhat až na 80 tisíc korun.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat