Největší omyly při cvičení

Svaly musejí bolet, fitness-drinky vám pomohou, cíleným cvičením se zbavíte tukových polštářků… Kolem sportu a fitness panuje spousta mýtů. Je na nich něco pravda?

Asi každý z nás se už někdy setkal s nějakým „tradičním“ tvrzením ohledně sportu a fitness. A možná nás ani nenapadlo, že by to neměla být pravda. Vždyť to říká tolik lidí, kteří sportují… Podívali jsme se některým z nich na zub a budete se divit!

Bolest vzniká v „kyselých“ svalech

Kdo druhý den po tréninku cítí každý sval, neznamená to jen, že se do cvičení položil opravdu s vervou, ale také to, že své tělo hodně přetěžoval. Tvrdé, bolestivé svaly jsou totiž příznakem drobných poranění svalových vláken. S přebytkem kyseliny mléčné to tedy nemá nic společného. Ta sice při cvičení vzniká ve svalech také, ale během několika hodin se rozpouští. Bolest vzniká pravděpodobně díky zánětům v postižené oblasti.

Strečink vás před bolestí svalů ochrání

Myšlenka pochází z 60. let, kdy se vědci ještě domnívali, že bolest svalů vzniků díky křečím. Teorie, podle které strečink bolesti předchází, je ale díky výše uvedenému, chybná. Navíc svaly, které budete stále napínat, i přes to, že jsou poraněné, se budou hojit jen těžko. Spíše je pravdou naprostý opak. Podle australské studie byste svaly neměli příliš napínat ani před ani po cvičení.

Svaly porostou po proteinech

 Svalová hmota se skládá především z bílkoviny (proteinu). Kdo chce tedy mít pořádné svaly, potřebuje dostatek stavebního materiálu. Tohle je zatím pravda. Domněnka, že jen samotným polykáním proteinových preparátů vám porostou svaly, je ovšem naprostý nesmysl. Jen svaly, které pracují, rostou a sílí a proteinové prášky nebo drinky k tomu nejsou vůbec potřebné.

Po fitness drincích budete fit

Na sportovní výkony pod jednu hodinu bohatě stačí na uhašení žízně voda. Většina fitness drinků ale slibuje mnohem více: sílu, energii a výkon. Dodané výživné soli mají doplnit potem vyplavené elektrolyty, hořčík ochrání před křečemi, kofein zvýší výkonnost a cukr doplní energetické zásoby. Většina přísad je ale zbytečná. Při dlouhodobém sportovním výkonu jsou smysluplné pouze sodík a sacharidy. Navíc pitím drinků většinou „doplníte“ právě spálené kalorie.

Tuky se začnou spalovat až po 30 minutách

Tenhle mýtus už mezi lidmi zakořenil. Ve skutečnosti je to tak, že tělo spaluje glukozu a tuk už od prvního kroku. Zrnko pravdy mu ale musíme uznat: protože zásoby glukozy jsou během tréninku stále menší, nastupuje pro vyrovnání spalování tuků – a po 20 a 30 minutách jede na plné obrátky. 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat