Překvapivé věci právem přičítané na vrub stresu

Vážně si myslíte, že v rozvoji rakoviny mají prsty pouze genetické dispozice? Nebo že hormonální nerovnováhu způsobuje jen užívání antikoncepce? Takhle to úplně není. Obojí vám totiž může přihrát i stres.

I kdybychom sebevíc chtěli, stresu se asi nevyhneme. Číhá na nás v dopravní zácpě i mezi haldou pracovních povinností. Útočí také při nákupu potravin, placení neúprosných složenek nebo prostém sledování televizních zpráv. Pod neustálým tlakem jsme i kvůli přísným požadavkům dnešní uspěchané doby.

Ani zdaleka vůbec příznivé následky 

Zatímco „chvilkový“ stres nás může podle psychologů motivovat a doslova vybičovat k lepším výkonům, permanentní nervozita žádné příznivé účinky nemívá. Vede totiž k nespavosti, depresím i problémům se srdcem. Nesmírně škodí i reprodukčnímu systému, paměti a soustředění. Říkáte si, že tohle všechno už jste slyšeli snad nesčetněkrát? Že to není vůbec nic nového? No dobře. A o těchto následcích víte také?

Rakovině psychická tíseň nahrává

Poznatky jisté americké studie, které zveřejnil magazín Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, sdělují, že dlouhodobý tlak výrazně zvyšuje riziko rakoviny. Lékaři si to vysvětlují tím, že ve vyčerpaném organismu mají rakovinné buňky i záněty přímo skvělé podmínky k rozvoji. Celou situaci ještě zhoršuje fakt, že řada lidí svou sklíčenost zahání nezdravými potravinami s velkým obsahem cukru a tuku, čímž náchylnosti k onkologickým onemocněním ještě pomáhají. Co dalšího se může stát?

Pomoc, asi mi blázní hormony!

Hormonální nerovnováha se projevuje všelijak. Mezi ukázkové příznaky patří třeba nekontrolovatelné přibírání na váze, úzkosti, nadměrné pocení i nesnesitelnější premenstruační syndrom. Zpravidla má prsty i v akné a nepravidelnosti měsíčních cyklů, stejně jako v nízkém libidu.

„Hlavní potíž je v tom, že když naše tělo cítí potřebu bojovat, začne produkovat extra stresové hormony navíc. K jejich výrobě využívá estrogen, progesteron, testosteron, které pak v systému logicky chybí, čímž vzniká hormonální nerovnováha,“ vysvětluje americká lékařka Sara Gottfried.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat