Alergie snižuje sportovní výkony

Rádi byste se proběhli v parku, ale když si jako alergik představíte plný nos rýmy a potíže s dýcháním, rázem vás veškerá chuť přejde? Pokud zůstanete doma, připravíte se nejen o trénink, ale i naději na zmírnění alergických symptomů.

Jaro je období, které přímo vybízí k venkovním aktivitám. Nelze však úplně říct, že by si je užil každý. Kvetoucí stromy, vonící tráva i poletující pyl – to všechno dokáže „zatopit“ alergikům, kteří si stěžují na ucpaný nos, otravné kýchání i věčně uslzené oči. Že se s takovým omezením nesportuje nejlépe, to asi není třeba zmiňovat.

Potíž, která si nebere servítky 

„Alergie podstatně zhoršuje dýchání, kvůli čemuž samozřejmě klesá i fyzická výkonnost. Každý trénink se tedy stává skutečně náročnou výzvou,“ chápe závažnost situace lékař sportovní medicíny Pouria Taheri, který působí v berlínské Všeobecné fakultní nemocnici Caritas-Klinik Pankow. Co tento odborník radí? Rozhodně se nevzdávat.

Složit zbraně? Ani omylem!

„Je těžké prožívat radost z fyzické aktivity, když nám obtěžující symptomy berou dech i motivaci. Očekávaná frustrace i strach z předčasného vyčerpání pak mnohé nutí raději zůstat doma. Je to pochopitelné, ale jako zdravotník se všechny své pacienty snažím povzbudit, aby ve svém úsilí setrvali,“ říká jmenovaný specialista s tím, že trpělivost přináší nejen růže, ale i naději na zlepšení. Tápete po souvislostech? Čtěte dál...

Něco jako léčba šokem

Alergenová imunoterapie je léčebná metoda, při níž se do organismu vpraví konkrétní alergen, který alergii způsobuje. Tím se dle expertů sníží závažnost onemocnění a omezí nutnost léků. Na podobném principu funguje i pobyt venku, díky kterému se imunitní systém člověka časem přizpůsobí. Jinými slovy – čím častěji si v přírodě zacvičíte, tím rychleji se možná zbavíte kýchání i té nesnesitelné rýmy. Takhle nějak to vysvětluje uvedený lékař Pouria Taheri, který dodává, že s každou minutou strávenou na čerstvém vzduchu v podstatě pracujete na své zdravotní odolnosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat