Reakce vašeho těla na použití laku na nehty

Právě jste si s pocitem dobře odvedené práce dokončila manikúru? Vy se možná radujete, tělo to stejné určitě říct nemůže. Bojuje totiž s látkami, které zvyšují riziko rakoviny, hormonální nerovnováhy a neplodnosti!

Matné, lesklé, se třpytkami i barvy měnící. Laky na nehty se používají po celém světě, a to každý den. Ostatně, která žena by nechtěla mít pěstěné a upravené ruce? Ovšem jsou věci, na které se v souvislosti s těmito malými lahvičkami vůbec nemyslí – zdravotní následky.

Pro krásu se musí trpět? To není jen klišé

Stejně jako kůže, tak i nehty absorbují látky, které na ně nanášíme. A to samozřejmě všechny, těch toxických nevyjímaje. Zda jsou přítomné i v  lacích na nehty? Bohužel ano. Třeba americká studie uskutečněná Dukeovou univerzitou ve spolupráci s organizací na ochranu veřejného zdraví Environmental Working Group naznačuje, že s každým lakováním si do těla pustíme chemikálie, které narušují produkci hormonů i endokrinní systém.

Hrozba přímo v kosmetickém kufříku

„Je nesmírně znepokojující, že běžně prodávané laky dostupné pro ženy i dospívající dívky obsahují endokrinní disruptory. Ještě horší je skutečnost, že jejich organismy tyto složky absorbují relativně brzy, většinou deset hodin po aplikaci. Konkrétně se jedná třeba o trifenylfosfát a jeho metabolit difenylfosfát,“ upozorňuje vědecká výzkumnice a spoluautorka studie Johanna Congleton s tím, že uvedené přísady má podle databáze EWG Skin Deep ve svém složení zhruba 1 500 produktů nejrůznějších značek. Kromě uvedených fosfátů bychom se ale měli bát i jiných kontroverzních škodlivin.

Libo další chemii?

Podle názoru jmenované vědkyně se v lacích ukývá také nitrocelulóza způsobující orgánovou toxicitu. Nebo parabeny, s nimiž se spojuje rakovina prsu. Prý v nich nechybí ani kafr, kvůli kterému hrozí dýchací potíže, bolesti hlavy a nevolnost. Johanna Congleton hovoří i o toulenu a formaldehydu, což jsou „ingredience“ poškozující nervové vjemy, imunitní systém a schopnost reprodukce.

Všem těmto rizikům je podle ní vystaven každý, kdo si s pomocí aplikačního štětečku nehty „namaluje“, neboť jakmile nátěr zaschne, začnou jeho karcinogenní složky doslova prosakovat do systému. Naštěstí jsou dnes organické a veganské prostředky k manikúře běžnou záležitostí. Sice bývají poněkud dražší, za to šetrnější a bezpečné!

Zdroje: livelovefruit.com, ewg.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat