Uhaste knot syndromu vyhoření

Pokud jste od rána do večera po neustálým napětím, můžete snadno upadnout do stresu. Ale jak lze zabránit vyhoření? Ukážeme vám tipy na prevenci a prozradíme, co všechno byste o „burnoutu“ měli vědět.

Když milujete svoji práci, nemáte problém ji dělat třeba na 120 procent. Ale pracovní život na úkor toho osobního vydrží i nejmotivovanější člověk jen dočasně. Stejně důležité je čas od času dupnout na brzdu, abyste nespadli do stresu nebo dokonce nevyhořeli. Jen tak můžete žít zdravě – a dál pracovat, jak nejlépe dovedete.

Poznáte vyhoření?

Někdy zmizí hranice mezi stresovým obdobím a skutečným vyhořením nepozorovaně. Proto je důležité správně rozeznat první znaky. Rozhodně zpozorněte, pokud vás delší dobu trápí následující příznaky: poruchy spánku, neustálá podrážděnost, únava, vypnutí se zdá nemožné a myšlenky se točí neustále kolem práce, panické strachy a vyčerpání.

Největší chyba, kterou můžete udělat, je domnívat se, že příznaky vyhoření zase zmizí samy od sebe. Možná si myslíte, že probdít jednu nebo dvě noci není problém, ale vaše tělo a duše neprotestuje jen tak pro nic za nic! Pokud potíže budete přehlížet, zpravidla se jenom zhorší – až tělo i duše začne stávkovat a vám hrozí „burnout“.

Změňte všední den

Jak je známo, pochopení problému je první krok k nápravě. Jakmile tedy zjistíte, že jste pod neustálým stresem termínovým tlakem, jste také pak připraveni s tím něco udělat. A když není možné mezi jednotlivými projekty trochu povolit, měli byste se porozhlédnout, na jakých dalších místech můžete otočit kolečkem a zabránit vyhoření.

Přitom je velmi důležité ptát se sám sebe – protože sebereflexe, pokud chcete vyhoření předcházet. Cítíte se přetížení tou horou práce, která vás čeká? Nebo vás všechny ty úkoly naopak motivují? Jak se cítíte večer, když jste toho stihli hodně nebo naopak málo? Často pomáhá založit si antistresový deník, a tak zjistit, jaké příčiny stres a vyčerpání skutečně má a jakými symptomy se vyznačuje.

Zdroj: Názory a tvrzení autora, helpguide.org






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Cuketový krém s parmazánem

(8 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat