Alkohol dokáže pěkně zatočit s duševním zdravím

Tvrdíte, že když si večer dáte skleničku, nebo panáčka něčeho ostřejšího, lépe se vám spí? Tak to je jenom pocit! Alkohol má vliv nejen na kvalitu noční regenerace, ale i náladu. S takovou úzkostí jde ruku v ruce a jeho účinky přetrvávají poměrně dost dlouho!

Nejspíš v tom „jedete“ taky. Národní ústav duševního zdraví varuje, že se během pandemie o 60 % zvýšil počet těch, kteří pili pravidelně každý týden a častěji nadměrné dávky alkoholu, jakousi normou se však stalo i popíjení nárazové. Taky přibylo těch, kdo vyhledali pomoc odborníka přes duševní zdraví. Ono ale jedno s druhým nápadně souvisí.

Už je lépe? Ale jen na chvíli!

Udržet si nadhled, stav pohody, optimismus a úsměv na rtech je poměrně složitá věc. Duševní zdraví ovlivňuje hodně faktorů, od množství a kvality spánku přes cvičení až po stravu, a ano, pitný režim. Je totiž velmi pravděpodobné, že pokud se v poslední době necítíte ve své kůži, může být na vině sklenička bílého vína po večeři nebo vychlazené pivo po fyzické aktivitě.

Podle odborníků je to tak, že tělo, které metabolizuje alkohol, přichází o schopnost vstoupit do REM spánkové fáze, která je poslední a současně nejhlubší částí spánku. Organismus si tak přes noc neodpočine a tudíž je podrážděný. Na oko se to projevuje třeba výkyvy nálad. Tím ale negativní dopady konzumace alkoholu nekončí.

Střevní mikrobiom a co s ním?

Alkohol také negativně mění množství, poměr a zastoupení dobrých bakterií ve střevě. Tomuto stavu se říká dysbióza. Nastává tehdy, když špatné bakterie začnou převažovat nad těmi dobrými, což vede k zánětu, špatným imunitním funkcím, zvýšené chuti na cukr, přibývání na váze a samozřejmě i zhoršenému duševnímu zdraví.

Ono je tedy sice hezké, že sklenička sem a sklenička tam pomáhá při uvolnění, dodává bojovnost a sebevědomí, jenže všechno je to jenom pozlátko. Zhoršená nálada, úzkost, smutek nebo deprese po alkoholu prý může přetrvávat až 48 hodin po posledním loku. Jestli se něčemu takovému chcete vyhnout, vyhýbejte se mu, nebo ho aspoň omezte na minimum. Obecně se udává, že jedno pivo nebo sklenička vína denně neuškodí, nicméně výživoví poradci pořád dokola opakují, že bezpečné je alkohol nepít vůbec, protože je to jed.

Zdroje: nudz.cz, eatthis.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat