Nezdravý návyk podporující tloustnutí

Hýbete se, sladké obcházíte obloukem, dáváte si pozor na skladbu posledního večerního jídla, a i když trpíte jako zvíře, snažíte se omezovat sacharidy. Přesto nehubnete, ba naopak podléháte depresi. Váha ukazuje o něco horší čísla než před pár dny! Co děláte špatně? Zbavte se jednoho záškodnického zvyku!

Ne nadarmo se říká, že „jste to, co jíte“. Potraviny, které tělo přijme, ovlivňují psychiku i fyzickou kondici organismu. A pochopitelně se podílejí i na tom, jak tělo vypadá. Jaké zrovna vy máte stravovací návyky? Pokud si nandáte na talíř, co hrdlo ráčí, popadnete lžíci, nůž a vidličku a chováte se jako na závodech, nedivte se, že vaše tělesná hmotnost stoupá!

Přece to tu nenechám!

Podle výzkumu představeného na online konferenci Nutrition 2021 Live zrychlená konzumace potravin, ať už jsou jakékoli, sabotují hubnoucí cíle a ohrožují plány na udržení váhy. Vědci na to přišli tak, že obsluhovali 44 účastníků, a to jednou týdně po dobu jednoho měsíce. Vždy podávali makarony se sýrem, akorát záměrně měnili velikost porcí. Následně u strávníků sledovali, s jakou rychlostí dotyční jedli.

Ti, kteří na talíři zpozorovali větší množství jídla (vědci porci oproti normálu zvýšili o 75 %), jedli v průměru o 43 procent víc – a svižněji. Něco ve smyslu, „když už to tu je, byla by škoda si nedopřát“. Pochopitelně, že tím se přísun kalorií zvyšuje. Je starou a známou pravdou, že tělu chvíli trvá, než si uvědomí, že je syté a víc jídla už nepotřebuje. Příjem potravy a trávicí procesy jsou přitom řízeny hormony a nervy.

Od startu po cíl

Mezi mozkem a zažívacím traktem neustále probíhají určité signály a zpracování potravy se společně účastní „velká banda“, konkrétně části nervového systému (zrakové, čichové, chuťové a emoční vjemy), pak taky trávení (to jsou mechanické a chemické děje), endokrinní a oběhový systém. Než se všichni tihle sesynchronizují a organismu dojde, že jí, tráví a má dost, uběhne zhruba 20 minut. Dietologové tedy dnes a denně omílají, že je nutné soustředit se na každé sousto – a to by se mělo několikrát přežvýkat.

Ze začátku je to trochu divné, zvlášť pokud jste opravdu dlouho zvyklí hltat a jíst ve spěchu, ale časem si zvyknete. Pojměte zpomalenou konzumaci jako zábavný experiment a zkuste i trik s talířky. Pokud sáhnete po větším talíři, vetší porce jídla na něm opticky vypadá menší, kdežto na malém talířku to stejné množství působí královsky a bohatě. Pozor si dejte i na odstíny stolního nádobí a prostírání.

Kterým barvám se vyhnout?

Vědci se shodují, že barva má významný dopad na to, jak přitažlivé nebo neatraktivní jídlo je.  Při stimulačních odstínech se neurony v části mozku, který reguluje chuť k jídlu, doslova rozvášní. Chuť na pokrmy tak roste. To se děje hlavně u červené, oranžové a žluté barvy. Apetit pod kontrolou drží modrá a zelená, pak taky šedá a hnědá.

Zdroje: thepurposefulpantry.com, fitday.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat