Za permanentní únavou může být alergie

Že člověk při alergii smrká ostošest, přičemž si nestíhá utírat uslzené oči, to ví asi každý. Méně známým faktem je ale to, že vás kontakt s dráždivou látkou může připravit o veškerou energii. Proč tomu tak je?

Jste poslední dobou nějak podezřele unavení? Možná za to může stres, pracovní přesčasy či časté ponocování. Třeba více cvičíte a tělo tak odpovídá na provozování náročných fyzických aktivit. Příčina ale může být i jinde. Přímo se nabízí otázka – nejste náhodou alergik?

Rýma? Tou to jenom začíná

Z nedávného průzkumu společnosti Ipsos, jejíž specializací jsou nejrůznější analýzy, vyplynulo, že nějaký projev alergie zaznamená devět z deseti Čechů. A to je dost. Rýma, slzení i pálení očí, ucpaný nos, zhoršená schopnost dýchání a svědivé vyrážky – to všechno patří ke klasickým stížnostem návštěvníků alergologie. Řada z nich se ale ošetřujícímu lékaři s důvěrou svěřuje i s tím, že je trápí pocit naprostého vyčerpání. Je to výjimečný stav, nebo úplně normální jev?

I mistr tesař se někdy utne

„S větší či menší citlivostí na určité látky se narodí skoro každý, jen u některých jedinců se z toho vyvine alergie. Při kontaktu s alergenem vypustí imunitní systém záplavu protilátek, aby zahnal vnímaného nepřítele. Problém je ten, že alergen není infekcí, proti níž je třeba bojovat, ale dráždivým činidlem, které by se mělo spíše ignorovat. Všechny reakce imunity vyžadují nějakou energii. V tomto případě je ale energie naprosto promarněná kvůli nesprávné identifikaci hrozby. Tělo se prostě splete,“ vysvětluje americký lékař James R. Haden s tím, že únava je úplně běžná a v podstatě nevyhnutelná.

Alergik? Ten tvrdý chleba má!

„Bez ohledu na to, zda jde o pyl, psí srst, plísně nebo včelí bodnutí, jakýkoli alergen člověka nesmírně vyčerpává. Navíc může způsobit velmi nekvalitní spánek, protože kromě jiných obtěžujících symptomů ucpává dýchací cesty. Zduřelé sliznice, otoky i záněty pak vedou k nespavosti, což celou situaci jenom zhoršuje,“ dodává výše jmenovaný specialista. Jak se bránit? Pomoci by mohly léky, jež alergické příznaky zmírňují. Nechcete-li je užívat celoročně, ulevte si jimi alespoň v nejkrizovějších případech.

Zdroje: besthealthmag.ca, allergyfortworth.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat