Koronavirus je oblíbenou výmluvou k odložení návštěvy zubaře

Kdy jste byli naposledy u zubaře? Pokud jeho návštěvu odkládáte na neurčito, používejte kromě klasického kartáčku i ten mezizubní. Samozřejmostí by měla být i zubní nit a ústní voda! Nebo snad chcete prohrát boj s parodontózou a srdečními chorobami?

Na to, až ta zatracená pandemie koronaviru konečně zmizí, si asi ještě nějakou dobu počkáme. I když tenhle zákeřný virus ochromil celý svět, řada lidí si na něm kupodivu našla i pozitiva. Jedním z nich je odklad preventivních lékařských prohlídek, zvláště pak těch stomatologických.

K zubaři nejdu. Ještě to počká!

Tak jistě, k zubaři se asi nikdo nijak zvlášť nehrne. Z průzkumu Českého statistického úřadu vyplývá, že pouhá představa vrtačky nahání hrůzu každému pátému našinci. Mnoho jich tedy kontrolu u dentisty oddaluje, jak to jenom jde. A teď se navíc našel pádný důvod! Ostatně, nenabádali nás snad odborníci, abychom kvůli koronaviru lékařskou pomoc vyhledávali jen v případě akutních problémů? A toto doporučení si populace, nejen ta evropská, vzala k srdci. A drží se ho i navzdory rozvolňování a toho, že lékaři opět obnovili „normální“ provoz.

Laxnost mívá následky

Na základě studie uskutečněné sdružením American Dental Association bylo zjištěno, že šest z deseti Američanů letos preventivní návštěvu stomatologa úplně zrušilo, přičemž ji plánuje až v daleké budoucnosti. To ale podle expertů jen podporuje rozvoj zubních kazů, zánětlivých onemocnění dásní a infekčních problémů. Lidé totiž nezanedbávají jen prohlídky, ale bohužel i samotné čištění zubů.

Jen kartáček nestačí

Věděli jste, že kartáček vyčistí jen 60 procent povrchu zubu? Jenže co ten zbytek? O ten se postarají mezizubní kartáčky, zubní nitě a ústní vody, které ale podle dentálních hygienistů nepoužívá 90 procent jedinců. Nejste mezi nimi i vy? Pak dost riskujete. Nahromaděné bakterie v ústní dutině rozkládají nejen dásně, a dokonce i čelistní kost, ale i vaše celkové zdraví. Výsledkem nedostatečné ústní hygieny bývá parodontóza a oslabená imunita, na kterou snáze zaútočí srdeční onemocnění, Alzheimerova choroba i osteoporóza.

Zdroje: besthealthmag.ca, gumbrand.ca, czso.cz, ada.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat