Rychlá chůze kompenzuje nedostatek spánku

Zase jste se vůbec nevyspali? Ať už je vina na straně chrápajícího partnera či hlučných sousedů, jděte se projít. A to svižným tempem! Můžete tak zvrátit většinu škodlivých účinků spánkové deprivace.

Chůze je dávána do souvislosti s  mnoha výhodami, jež zahrnují regulaci škodlivého cholesterolu, normalizaci tlaku, podporu hubnutí i zlepšení kognitivních funkcí. A to jsou pádné důvody k tomu, abychom klíče od auta nechali na věšáku a chodili pěšky tak často, jak to jenom jde! Teď se navíc ukázalo, že procházka ve svižném tempu dokáže kompenzovat i nedostatečný a nekvalitní spánek. Že by nám po probdělé noci pomohla více než kofein? Ale ne, tady jde o trochu jiné kompenzace…

Kdo nespí, ten zemře?

Spánkové deprivaci se přisuzuje spousta nepříjemných věcí. Lékaři přísahají, že noční sovy, které vstávají v brzkých ranních hodinách, kvůli omezenému množství času stráveného v peřinách riskují arteriální hypertenzi, metabolické poruchy i nadváhu. Dále pak permanentní podrážděnost, zapomnětlivost, chronickou únavu a pozor, v neposlední řadě také dřívější smrt.

Absence pyžamového odpočinku podle odborníků úzce souvisí s kratším životem, a to stejné platí i v případě sedavého stylu a chybějícího sportu. Ve vědecké sféře se tedy objevila otázka týkající se toho, zda chůze jakožto cvičení, které je údajným receptem na dlouhověkost, může omezit hrozbu předčasného úmrtí spojenou se spánkovou deprivací. Jakou odpověď byste hádali vy?

Špatná noc? Rychle na procházku!

Britští lékaři z University College London uskutečnili unikátní studii, do níž zahrnuli 350 tisíc respondentů. Na jejím konci zjistili, že rychlá chůze po dobu dvou a půl hodin týdně eliminuje drtivou většinu škodlivých asociací způsobených nedostatečným i špatným spánkem, a to včetně zvýšené pravděpodobnosti brzkého odchodu na onen svět. S poznatky této studie, které publikoval magazín British Journal of Sports Medicine, se okamžitě ztotožnila i Světová zdravotnická organizace, podle které by se každé dospělý jedinec měl fyzické aktivitě věnovat alespoň 150 minut týdně.

Zdroje: eatthis.com, bluezones.com, bjsm.bmj.com/content/early/2021/05/25/bjsports-2021-104046







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat