Za tvorbou modřin může stát i vážná nemoc

Ať přemýšlíte, jak přemýšlíte, vůbec nechápete, kde jste přišli k tak velké modřině? Co když je to známka trombocytopenie nebo hluboké žilní trombózy? U těchto nemocí se hematomy tvoří kdykoli se jim zachce.

Jsou malé, velké i různě barevné. Některé bolí, zatímco o jiných člověk ani neví. Ano, řeč je o modřinách, které vznikají následkem tupého nárazu. V inkriminovaném místě pak dochází k poškození krevních cév a úniku krve do tkáně. Jenže co když se podlitiny dělají i tehdy, když se jeden o nic neuhodí a do ničeho „nenabourá“? Pak to může signalizovat nemoc, která si žádá návštěvu lékaře. O jakých onemocněních se v souvislosti s nevysvětlitelnou tvorbou pohmožděnin hovoří nejčastěji?

Trombocytopenie

Trombocytopenie je medicínský pojem, kterým se označuje výrazně snížený počet krevních destiček, což podstatně narušuje srážlivost nejvzácnější rudé tekutiny. Podle zdravotníků může být tento stav způsoben mnoha faktory, a to včetně těhotenství, užívání některých léků, bakteriálních infekcí nebo autoimunitních poruch, mezi které se řadí lupus i revmatoidní artritida. Kromě záhadných hematomů doprovází trombocytopenii i nevolnost, zvracení a krvácivost dásní. Nezní vám to povědomě?

Žilní trombóza

Žilní trombóza není žádná legrace, neboť se při ní vytvářejí sraženiny v hlubokém žilním systému. To nejenže omezuje krevní cirkulaci, ale zvyšuje i riziko plicní embolie. Podobně jako v předchozím případě je jejím výstražným signálem a zároveň i ukázkovým symptomem neustálá tvorba modřin různých odstínů a tvarů.

Křečové žíly

Křečové žíly neboli varixy jsou chronickým onemocněním dolních končetin, v němž má pomyslné prsty porucha transportu žilní krve zpět k srdci. A stává se z něho něco jako civilizační problém, neboť pouze v České republice jím trpí zhruba tři miliony jedinců. Jako by tahle svízel už tak neokrádala o sebevědomí, protože viditelně zkroucené a zvětšené žíly nevypadají příliš atraktivně, může vám  navíc nohy „ozdobit“ i velkými podlitinami.

Zdroje: wellnessbin.com, wikipedia.org, nzip.cz/clanek/818-krecove-zily-varixy






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat