Bolest prsou před menstruací vyřeší obklady a masáž

Zvýšená citlivost prsou před menstruací ženy trápí od nepaměti. Jak sobě i hrudníku ulevit? Vyzkoušejte rady našich babiček!

Oteklá, bolestivá prsa citlivá na dotyk a jakýkoli pohyb plus pnutí. Objevuje se 5 až 10 dní před menstruací a po ovulaci (luteální fáze) a postihuje 7 z 10 žen. Tento stav se odborně nazývá mastodynie. Na vině jsou pochopitelně hormony, jejichž hladina se mění v průběhu celého menstruačního cyklu. Bohužel, univerzální kouzelná pilulka, která by s nepohodlím zatočila, neexistuje, ale to neznamená, že máte svázané ruce. Možností, jak bolest a citlivost zkrotit, je hned několik.

Podprsenky

Noste dobře padnoucí, podpůrnou podprsenku, která zamezí zbytečnému pohybu ňader. Ujistěte se, že máte správnou velikost. Studie společnosti Marks & Spencer odhalila, že až v 80 procentech případů tomu tak není! Pakliže je bolest skutečně otravná, zvažte spánek v nějakém měkkém modelu.

Obklady

Vezměte ručník a namočte ho do teplé nebo studené vody – záleží, co vám dělá lépe. Obklad přiložte na hrudník a odpočívejte (řešením jsou i kostky ledu zabalené do čisté utěrky). Po pár minutách přejděte k jemné masáži. Aplikujte teplý olivový nebo kokosový olej a upřednostňujte kruhové pohyby. Masáž zlepší krevní oběh, sníží bolestivost a citlivost. Osvědčují se i esenciální oleje.

Pár kapek těch s analgetickými účinky, ke kterým patří třeba máta, levandule, hřebíček, heřmánek či rozmarýn, smíchejte s tělovým mlékem nebo nosným olejem (kupříkladu ricinovým) a směsí promasírujte hrudník. Můžete si také dát horkou a voňavou koupel. V tomhle malé skleněné flakonky pomáhají.  

Léky

Pro většinu lidí je pohodlné sáhnout po volně prodejných lécích proti bolesti, nicméně mezi ty bezpečnější a přírodnější varianty patří doplňky stravy a bylinky. Udává se, že řadu potíží spojených s premenstruačním syndromem, včetně oteklých prsou, řeší pupalkový olej a lněné semínko. Zároveň je moudré ze stravy vynechat tuky. V případě, že je bolest dlouhodobá a nesnesitelná, navštivte svého lékaře a prodiskutujte s ním další možnosti, ke kterým patří léky na předpis.

Zdroje: helloclue.com, rehabilitace.info, healthline.com






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat