Seznamte se s omega-7-mastnými kyselinami

Omega-3-mastné kyseliny jsou už asi všem dobře známé, znalci zdravé výživy znají jistě i omega-6-mastné kyseliny. Ale co jsou omega-7-mastné kyseliny? Tyto dosud nepříliš známé kyseliny si dokáže tělo samo vyrobit, ale najdeme je i třeba v makadamiových oříšcích.

Zatímco známé omega-3 a omega-6-mastné kyseliny jsou esenciální, tedy tělo si je nedokáže samo vyrobit, jsou jejich příbuzné omega-7 a omega-9 pravý opak. Omega-7-mastné kyseliny najdeme v každé zvířecí tkáni, třeba v játrech jich je opravdu hodně.

Důležité pro zdraví

To ale neznamená, že by proto byly pro lidské zdraví méně důležité. Především omega-7-mastné kyseliny umějí, jak se zdá, předcházet zánětlivým onemocněním a tím i mnoha civilizačním chorobám jako je arterioskleróza, cukrovka typu 2 nebo srdeční infarkt. Kromě toho dokáže podle prvních studií snížit hladinu cholesterolu v krvi.

Kromě makadamiového oleje se omega-7-mastná kyselina nachází v čilském ořechu gevuina. Ryby obsahují omega-7-mastnou kyselinu také, ale mnohem méně než v potravinách rostlinného původu.

Kyselina, která funguje jako hormon

Omega-7-mastná kyselina, nebo také kyselina palmitoleinová, je první známá kyselina, která dokáže v těle fungovat jako hormon. Vědci ji proto také označují názvem „lipokin“ složeného ze řeckých slov pro tuk a pohyb. Zjistili totiž, že omega-7-mastná kyselina působí ve svalech a játrech. Následně zvyšuje citlivost na inzulín, čímž působí proti cukrovce druhého typu, a brání ukládání tuku v játrech.

Experti ale konzumaci doplňků stravy obsahující omega-7-mastné kyseliny nedoporučují, nakonec tělo si potřebné množství dokáže vyrobit samo.

Zdroj: life line, https://www.urologyofva.net/articles/category/longevity/33391/09/18/2018/omega-7-an-overlooked-fatty-acid-life-extension, https://www.nutritionaloutlook.com/view/omega-7-fatty-acid-anti-inflammatory-metabolic-health-benefits-explored-newly-published-review







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat