Mozek před poškozením ochrání omega-3 mastné kyseliny

Vajíčka, lněná semínka, listová zelenina, tučné ryby nebo třeba dýně. Díky obsahu omega-3 mastných kyselin jsou tyto potraviny skvělou prevencí kognitivního poklesu a tím i Alzheimerovy choroby. Kdy jste je jedli naposledy? Pravidelnější konzumace by rozhodně neškodila!

Situace je vážná. Tedy alespoň podle odborníků, kteří očekávají, že se výskyt Alzheimerovy choroby v budoucích letech ztrojnásobí. Vrásky jim dělá i to, že na toto onemocnění dosud neexistuje lék. Pořád to ale neznamená, že by tu nebyla žádná naděje. A má co dělat s jídlem!

Jídelníček jako alfa i omega ochrany

Poznatky americké studie zveřejněné v magazínu Journal of Alzheimer’s Disease naznačují, že strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny představuje významnou prevenci kognitivního poklesu a tím samozřejmě i zmíněné duševní poruchy.

„Tato studie je velkým pokrokem v prokázání hodnoty nutriční intervence a jejího vlivu na mozkové zdraví. Z našich šetření jednoznačně vyplynulo, že lidé s vyššími hodnotami omega-3 mastných kyselin mají lepší průtok krve ve specifických oblastech mozku, což má velice příznivý vliv na paměť, koncentraci, myšlení i provádění kognitivních úkolů,“ vysvětluje děkan biologie George Perry z Texaské univerzity, který je jedním z hlavních autorů výzkumu. Ve kterých potravinách tyto prospěšné tuky naleznete a jaké mají další benefity?

Nákupní seznam pro bystrou mysl i v pokročilém věku

Omega-3 mastné kyseliny si tělo nedokáže vytvořit samo, tudíž je musí přijímat výhradně z vnějších zdrojů. Jejich bohatým zprostředkovatelem jsou pak tučné ryby, mořské plody, vejce, lněná i chia semínka, mandle a vlašské ořechy. Čerpat je můžete také z mléčných výrobků, listové zeleniny, hořčičného oleje a dýně. Kromě mozku je ocení i srdce, neboť omezují pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění. Odborníci upozorňují i na to, že omega-3 mastné kyseliny mohou předcházet také diabetu, obezitě, depresím a úzkostem. Nelze opomenout ani to, že podporují růst svalů.

Zdroje: alternativemedicine.com, healthline.com, wikipedia.org, https://www.j-alz.com/content/can-omega-3-help-prevent-alzheimers-disease







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat