Tajemství dlouhověkosti se ukrývá i v odložení mateřství

Chcete poznat svá vnoučata nebo pravnoučata? Zpomalte stárnutí a oklamte přírodu. Jak? Tyhle metody rekordmanům, kteří přepisují statistiky, nejsou cizí!

Japonka Kane Tanaka oslavila 118. narozeniny. Vietnamka Nguyen Thu Tru dokonce 121. Podle dochovaných údajů ale nejstarším člověkem na světě byl Indonésan Mbah Gotho, který podle místních úřadů zemřel na srdeční selhání, a to ve věku 146 let. Jaké je tajemství stárnutí těchto výjimečných lidí? V první řadě to určitě jsou dobré geny, ale i faktory životního stylu. Tahle pravidla vyvěste na ledničku!

Omezte spotřebu masa

Podle interního lékařství JAMA (akademický žurnál The Journal of the American Medical Association) vegetariáni patří mezi nejdéle žijící lidi na světě, což odhalila studie, které se zúčastnilo 70 000 lidí. Ti, kdo preferují rostlinnou stravu, snižují riziko pravděpodobnosti předčasné smrti, srdečních chorob a cukrovky o 12 procent. Nikdo neříká, že se masa musíte ze dne na den vzdát, jen ho omezte. Jehněčí, hovězí i vepřové obsahuje více částí, které skrývají daleko větší množství tuku. Ryby a libová drůbež bez kůže patří k lepším variantám.

Pijte s rozumem

I když lékaři upozorňují, že neexistuje žádná bezpečná míra, co se konzumace alkoholu týče, ti, kdo oslavili sté narozeniny tvrdí, že sklenička vína denně, která je plná antioxidantů, prospívá srdci. Aspoň pokud je konzumovaná v rámci zdravé výživy, jako je středomořská strava. Když si dáte kvalitní vínko ke smaženému sýru, postrádá to smysl.

Zůstávejte aktivní

Modrá zóna. Už jste o ní slyšeli? Takto se označují oblasti, které se pyšní dlouhověkostí místních obyvatel. Termín se poprvé objevil v časopise National Geographic Magazine, a to v roce 2005. Zajímavé je, že nejvíc stoletých obyvatel žije v místech, jako je Řecko nebo Japonsko. Tamní obyvatele spojuje přirozený pohyb, tedy chůze nebo plavání. Vědci ale upozorňují, že velmi přínosná je i jóga a hluboké dýchání (obojí zpomaluje stárnutí buněk). Dopustit však nedají ani na meditace.

Odložte mateřství

Gynekologové tvrdí, že žena by měla otěhotnět nejpozději ve 32 letech, čímž reagují na stále populárnější trend současnosti. Průměrný věk prvorodiček totiž v posledních letech v České republice a v Evropě stoupá. Podle statistik se maminky-padesátnice v posledních pěti letech objevují čím dál častěji. Bez ohledu na to, co si myslí lékaři, u některých žen, kterým se narodilo poslední dítě po 33. roce, se objevila zajímavá věc. Pokud daná maminka nese geny související s dlouhověkostí, které jí pomáhají stárnout pomaleji, vykazuje dvakrát vyšší šance na to, že se dožije vyššího věku. Tedy aspoň v porovnání s maminkami, jež porodily před třicítkou.

Zdroje: Wikipedia.org, eatingwell.com, https://adventist.news/news/us-study-of-adventists-finds-vegetarians-live-longer







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat