Zdravé vlasy mávnutím proutku

Vlasy jsou korunou krásy každé ženy, a to v jaké kondici své vlasy máte, závisí nejen na stravě, ale také na duševní pohodě, přičemž pokud trpíte dlouhodobým stresem, vaše vlasy začnou být křehké, lámavé a mohou vám začít vypadávat.

Jak docílit duševní pohody dnes však rozebírat nebudeme, ale zaměříme se spíše na stravu a doplňky stravy, které vám pomohou s obnovou a regenerací vlasů. Po dovolené, obzvláště pokud jste ji trávili u moře, může být rovněž kvalita vašich vlasů trochu horší, protože vlivem slunce a slané vody vlasy trpí nejvíce. V tomto případě pomohou regenerační masky a zábaly, ovšem pokud chcete vlasy posílit i zevnitř a docílit odolnější a pevnější struktury, zaměřte se na to, zda vám ve stravě náhodou nechybí některá z klíčových složek potřebných k růstu a obnově vlasů.

Pokud je vaše strava jednostranně zaměřená, jíte málo či hladovíte, případně si vybíráte špatné potraviny (chudé na živiny, bohaté na energii), s největší pravděpodobností vám budou chybět důležité vitaminy, minerální látky, stopové prvky. Nejdůležitější jsou vitamin A, všechny vitaminy skupiny B,  vitamin C, vitamin K, křemík a zinek, kyselina listová.

Křemelina

Jeden z doplňků stravy, které můžete začít okamžitě užívat a výsledky uvidíte velmi brzy, je křemelina, kterou obvykle zakoupíte v každé lékárně nebo prodejně drogerie. Jedná se o jemný prášek, který rozmícháte ve vodě (džusu nebo čaji) a vypijete před snídaní. Jak již název naznačuje, křemelina je bohatý zdroj křemíku, který je důležitý pro vstřebávání vápníku a jeho ukládání do kostí. Vápník se společně s hořčíkem stará také o lepší pevnost a pružnost pojivových tkání (tedy kůže, vlasů a nehtů). Působí na snížení hladiny cholesterolu v krvi a může mít také příznivý vliv na srdce a krevní oběh.

Nedostatek křemíku zvyšuje riziko vzniku zlomenin kostí a vypadávání vlasů. Pokud nemáte dostatek křemíku, více se vám lámou nehty a vlasy, a rovněž se hůře hojí rány. Kromě toho, samotná křemelina (v přírodních přípravcích!) působí i detoxikačně, protože vzhledem ke svému složení absorbuje toxiny, bakterie, jako například E.coli, viry, těžké kovy a jiné, čistí střevní stěnu a podle zkušenosti některých uživatelů také zlepšuje pohyby střev.

Zinek

Účinky zinku si většina lidí okamžitě spojí s kvalitou pleti (akné) a vlasů, což je zcela správně, protože jeden z důvodů alopecie (vypadávání vlasů) se považuje právě nedostatek zinku. Studie ukazují, že hladina zinku ve vlasech pacientů trpících vypadáváním vlasů je významně snížená v porovnání se zdravými jedinci. Ovšem zinek má celou řadu dalších benefitů, a to především pozitivní vliv na posilnění imunity v době výskytu respiračních onemocnění, kdy pomáhá zkrátit dobu nemoci a snížit potřebu předepisování antibiotik. Doporučená denní dávka zinku je 15 mg.

Methionin

Kromě vitaminů a minerálů je potřeba se v případě regenerace vlasů zaměřit také na základní stavební materiál v těle, a tím jsou bílkoviny. L-methionin, nebo také methionin je aminokyselina, která se na stavbě bílkovin podílí. Jako taková je tedy zodpovědná za to, aby se nám v těle tvořily nové buňky. Tělo si jej však nedokáže vyrobit samo, proto mu tuto aminokyselinu musíme dodávat z externích zdrojů (z potravy, nebo výživových doplňků). V přirozené formě methionin najdeme například ve vejcích, rybách nebo v mase, které obsahuje vysoké množství aminokyselin. Jak již bylo zmíněno výše, L-methionin má velmi dobrý účinek na kvalitu vašich vlasů, kůže i nehtů. Pomůže vám, pokud trpíte pomalým růstem vlasů, chcete rychle docílit krásné (vypnuté) pleti nebo chcete zabránit vypadávání vlasů. L-methionin zakoupíte v lékárně ve formě kapslí nebo v obchodě s fitness výživou ve formě prášku nebo jako součást proteinových nápojů.

Selen

Kromě pozitivního vlivu na imunitu je selen složkou selenoproteínů, které pomáhají při stimulaci vlasového folikulu s cílem podpořit nový a zdravý růst vlasů. Nedostatek selenu může vést ke snížení růstu a vypadávání vlasů. Zdrojem selenu jsou například para ořechy, obiloviny, fazole, semínka, houby, maso, vejce, a fermentované potraviny. Doporučená denní dávka je 50–60 mcg selenu.

Kolagen

Kolagen by se dal nazvat zářící hvězdou mezi doplňky stravy poslední doby. Zmínky o něm naleznete snad na každém rohu, proto není nutné jeho benefity složitě vypisovat. A není divu, jeho vliv na zdraví vlasů a kvalitu pokožky je totiž opravdu výrazný. Kolagen podporuje zdraví a hustotu vlasů na dvou frontách – stimuluje totiž nejen jejich růst, ale i regeneraci. V organismu působí antioxidačně a inhibuje produkci volných radikálů. Kolagen navíc přidává vlasům i na objemu, protože zvětšuje průměr každého jednotlivého vlasu. Kolagen zakoupíte v různých formách, jak v tekuté podobě, tak jako sypký prášek či kapsle. Na trhu je celá řada přípravků, stačí si jen vybrat ten, který bude nejlépe vyhovovat právě vám.

Zdroje: celostnimedicina.cz, provlas.cz, názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat