Smysl pro humor je znakem psychického zdraví

Vymyslet vtip nebo jen pochopit ten, který řekne někdo jiný? To mozek pořádně zaměstná! A právě proto je prý humor spolehlivým ukazatelem toho, že hlava funguje, jak má. Kdy jste se z plných plic naposledy zasmáli vy?

Odborné encyklopedie vysvětlují humor jako druh emoce často doprovázené smíchem, která má vzbudit pobavení. Ne vždy se na ni ale pohlíželo takto. Samotný humor, jenž je pozorován ve všech kulturách i věkových kategoriích, byl v minulosti považován za projev sobecké nadřazenosti a vulgárnosti. Někteří ho dokonce vnímali jako nástroj sloužící k ponižování ostatních, který jakožto obranný mechanismus skrývá skutečné pocity dotyčného. Zkrátka a dobře – šlo o projev nežádoucího chování, před kterým se ve společnosti varovalo. Tyto doby jsou ale naštěstí dávno pryč.

Smích léčí. A to hlavně mozek!

Protože odborníci mají ve zvyku zkoumat všechny aspekty života, nějaký čas zasvětili i studiu vtipnosti. Zjistili tak, že se její pomocí dá uvolnit vypjatá atmosféra, utlumit stres a navázat spojení s okolním světem. A co víc – humor je podle nich znakem duševního zdraví a vyrovnanosti! Jak to? Jeho samotné vytváření a pochopení prý bývá sledem hned několika mentálních mozkových operací, jež aktivují určitá schémata a upevňují znalosti o konkrétním tématu. Tím podporují paměť, uvažování a vlastně všechny kognitivní funkce. Jinými slovy – kdo je přítelem legrace, ten se o svou psychickou pohodu nemusí obávat. Smíchu jako takového není nikdy dost i z jiných důvodů.

Co chechtot, to silnější obranyschopnost

Pořádný úsměv vyvolává v těle spoustu pozitivních změn. Třeba studie uskutečněná americkou neziskovou organizací Mayo Clinic prokázala, že zvyšuje příjem kyslíku, čímž stimuluje a zlepšuje činnost plic, srdce i oběhového systému. Rovněž při něm dochází k produkci šťastných hormonů neboli endorfinů. Smíchem se podle autorů tohoto výzkumu dá uvolnit i svalové napětí, posílit imunita a okamžitě utlumit bolesti nejrůznějšího původu. O jeho léčivém působení se tedy ani v nejmenším nepochybuje.

Zdroje: qz.com, wikipedia.org, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress-relief/art-20044456






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat