Příčiny skvrn na zubech odhalí jejich barva

Bílé a zářivé zuby jsou synonymem zdraví a atraktivity. Společně s očima si jich lidé všímají téměř okamžitě. Ty vaše zrovna nejsou jako z katalogu zubní kliniky? Podle skvrn odhalte, čeho máte málo – nebo naopak příliš.

Někteří se málo smějí. Proč? Stydí se za stav svých zubů, a to včetně zubních kazů, které trápí až 80 procent Čechů. Však se taky ročně v tuzemsku dělá 6 milionů plomb, hlásí Česká stomatologická komora. Lidé se ale cítí nejistí i kvůli skvrnám nebo jiným změnám barvy na svých „kusadlech“, za něž si v mnoha případech mohou sami.

Vnitřní versus vnější

Nejčastějšími příčinami vnějších skvrn na chrupu jsou věci, které máme nejraději, tedy jídlo, nápoje a tabák. S tmavými místy na zubech se potýkají hlavně ti, kdo holdují červenému vínu, kávě, čaji či čokoládám, a kouří „jednu za druhou“. Aby bylo jasno, vnější skvrny na zubech jsou tou lepší a snadněji řešitelnou variantou. Stačí upravit jídelníček a nechat si chrup odborně vybělit.

Pokud jsou však flíčky vnitřní a způsobené traumatem (úrazem), léky, zubním kazem, poraněním, nebo za ně může genetika, žádný ze zkrášlujících produktů nezabírá. Pokud vás zajímá, jak je to s konkrétními barvami, zde je seznam.

Význam barvy zubu

  • Žlutá. Žlutá je nejčastější barvou, za kterou stojí přísun tabáku, kávy, čaje, červeného vína, koncentrovaných džusů, ale také špatná ústní hygiena. Změňte své dosavadní návyky.
  • Bílá. Bílá je pochopitelně dobrá, ale zase jí nesmí být ani příliš. Někdy se na zubech objeví až nápadně sněhově bílé flíčky, jež poukazují na přílišné množství fluoridu. Fluoridy se přitom vyskytují v mnoha potravinách, včetně stolních a kojeneckých vod a umělé dětské výživy.
  • Hnědá. Hnědá barva symbolizuje přítomnost zubního kazu.
  • Černá. Černé zuby jsou obvykle známkou pokročilého stádia rozpadu zubní skloviny. Ihned si naplánujte schůzku se svým zubním lékařem, hrozí zánět a infekce. Sluší se také uvést, že preventivní prohlídky se mají konat 1x ročně se zhruba 11měsíčním odstupem, nicméně po 5 měsících od provedené preventivní prohlídky klidně můžete přijít na tzv. pravidelnou prohlídku, přičemž obě návštěvy zubního lékaře jsou plně hrazeny zdravotní pojišťovnou.

Zdroje: dent.cz, foreo.com, vzp.cz






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat