Lidé přestávají číst knihy

Kniha je jako cestovní kancelář, která pracuje se strojem času, protože se jejím prostřednictvím můžete ocitnout naprosto kdekoli a v jakékoli době. Proč toho dnes jen málokdo využívá? Vždyť čtení jakožto blahodárný koníček snižuje riziko předčasného úmrtí o celých 20 procent!

Kniha, tedy alespoň tak, jak ji známe dnes, je výsledkem dlouholetého a složitého procesu. Původ slepeného či sešitého svazku potištěných listů se u nás na starém kontinentě datuje do 15. století, kdy německý zlatník Johannes Gutenberg zdokonalil sazbu odlévaných tiskařských liter, které byly skládány do řádků a stránek. Co by tento muž dnes asi řekl na to, že jeho píle a snaha není tak oceňována, jak by se slušelo? Pravda je taková, že lidé na knihy nějak zanevřeli!

Literatura upadá v zapomnění

Průzkum londýnské spotřebitelské společnosti Kantar Media odhalil znepokojivá fakta. Vyplývá z něj, že pouze 51 procent dospělých si v loňském roce přečetlo alespoň jednu knihu. Mimochodem, oproti minulým létům jde o bezmála 60procentní pokles.

„Počet těch, kteří využívají knihy jen tak pro potěšení, rapidně klesá. A bohužel se to týká i dospívající generace, což je smutné. Děti si přečtou Harryho Pottera, Pána prstenů a další fantasy romány. Jenže tím to končí. Jakmile jim je 12 nebo 13 let, začínají mít jiné zájmy. Chlapci se věnují sportu a počítačovým hrám, dívky zajímá opačné pohlaví a móda. Nemluvě o tom, že podstatnou roli v životě mladých hraje internet a televize,“ myslí si třeba spisovatel a redaktor amerického deníku Washington Post. A co konkrétně vy? Kdy jste se naposledy ponořili do nějakého příběhu a strávili pár chvilek v milé společnosti knihy? Víte, že si jejím prostřednictvím můžete vylepšit zdraví?

Výhody, které nelze smést ze stolu

Studie, které se se ctí zhostila americká Newyorská univerzita, prokázala, že četba zlepšuje mozková spojení, přičemž podporuje kromě slovní zásoby i paměť a koncentraci. Také zabraňuje kognitivním poklesům. Rovněž tlumí stres – a to prý již po pouhých šesti minutách! Hodně příznivý vliv má i na kvalitu spánku, čímž nepřímo posiluje imunitní systém. Z toto výzkumu také vyplynulo, že čtení snižuje riziko předčasného úmrtí o 20 procent. Na jaký titul to v dohledné době vidíte?

Zdroje: goodereader.com, kantarmedia.com, insider.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat