Lidé si nemyjí ruce tak často, jak by měli

Umýt si ruce? Jeden by řekl, že jde o normální věc, kterou děláme tak nějak automaticky. Možná vás ale překvapí, kolik lidí tuhle „automatiku“ úplně vypouští.

Něco tak obyčejného, jako je mytí rukou, může podstatně přispět k delší životnosti. Tedy alespoň podle odborníků. Ti upozorňují na to, že okolo roku 1850, kdy se tento hygienický zvyk teprve začal propagovat, se lidé dožívali průměrně 40 let, což je o polovinu méně než dnes. Zda má mýdlo s vodou skutečně takovou moc, těžko soudit. Pravdou ale zůstává, že v koupelně mnozí netráví tolik času, kolik by měli. A to i v těžké době koronaviru!

Čistota je vážně půl zdraví

Není to tak dlouho, co americké Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (Centers for Disease Control and Prevention) uskutečnilo studii, z jejíž poznatků vyplynulo, že po návštěvě toalety si umyje ruce pouze 20 procent jedinců. Těch, kteří k tomu použijí mýdlo, je ale sotva polovina. Možná si říkáte, že taková situace je jen za velkou louží, protože Evropané jsou určitě o něco čistotnější. Navíc teď, když všude řádí covid-19! Nic proti vašemu optimismu, na starém kontinentě je to však stejné, ne-li trochu horší. Prokázal to další výzkum, který provedla pro změnu britská marketingová společnost OnePoll. A to je samozřejmě špatně. Jak by to mělo vypadat správně?

Pravidla bezpečnosti práce

Experti zastávají názor, že samotný očistný proces by měl trvat alespoň 20 vteřin. Ruce si podle nich máme umývat nejen po toaletě, ale i po kontaktu s ovocem a mobilním telefonem, stejně jako bezprostředně po kýchnutí i smrkání. Rovněž by to měla být první věc, kterou uděláme, když se vrátíme z nákupu i zaměstnání. „Bakterie a viry se vyskytují všude a na všech plochách a předmětech, kterých se běžně dotýkáme. Jakmile se dostanou do těla, mohou způsobit celou řadu infekčních onemocnění,“ varuje americký mikrobiolog Robert Klein. Ten poukazuje na skutečnost, že když už má člověk ruce pod tekoucím proudem vody a pořádně namydlené mýdlem, měl by se zaměřit i na místa mezi prsty a hlavně pod šperky, jako jsou prsteny. Pod nimi se bakteriím zvláště daří!

Zdroje: handiq.com, safetyandhealthmagazine.com






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat