Neškodnou rýmu určuje barva hlenu

Průhledná, bílá, žlutá, zelená, ale i krvavá nebo hnědá – takové jsou možné barvy rýmy a každá znamená něco jiného. Kdy je rýma neškodná a kdy je lepší s ní raději jít k lékaři?

Denně vyprodukujeme asi litr a půl nosního sekretu – hlenu, rýmy nebo také nudlí. Většina ho bez povšimnutí zmizí v žaludku. Co ale při smrkání skončí v kapesníku, většina lidí také nijak zvlášť nezkoumá. Přitom by stálo za to, čas od času si ho prohlédnout důkladněji, protože barva a konzistence často přímo poukazuje na stav našeho zdraví.

Průhledný hlen

Průhledný hlen je znakem, že je všechno v pořádku a nehrozí žádná infekce. Zdravý sekret se skládá z vody, proteinů a rozpuštěných solí. Tělo ho produkuje neustále, aby udrželo vlhkou sliznici, což pomáhá při ochraně proti choroboplodným zárodkům.

Hustý, zakalený hlen

Pokud nosní hlen není příliš tekutý, ale spíše mazlavý a lehce zakalený až bílý, znamená to, že v těle probíhá nějaké onemocnění dýchacích cest, jako například nachlazení. Na řadě by tedy mělo přijít dostatek tekutin a podpora imunity.

Žlutý hlen

Žlutý hlen je většinou důsledkem obrany těla proti choroboplodným zárodkům. Za žluté zbarvení mohou odumřelé imunitní buňky.

Žluto zelený hlen

U žlutého až zeleného hlenu už pracuje váš imunitní systém na plné obrátky – bojuje totiž s nějakou viry nebo bakteriemi způsobenou infekcí.

Zelený hlen

Stejně tak je tomu u zeleně zbarveného hlenu, který znamená onemocněná dýchacích cest. Pokud zůstává nos ucpaný zeleným sekretem delší dobu, mohl by být příčinou zánět dutin, což by měl být důvod k neprodlené návštěvě lékaře.

Růžový hlen

Pokud je hlen zbarvený lehce do růžova, znamená to, že součástí hlenu je i malé množství krve. Zpravidla to není důvod k panice, často je zatím jen prasklá žilka.

Stopy krve v hlenu

Pokud objevíte v hlenu zřetelné stopy krve, jedná se o poranění sliznice. To je časté při zánětech jako například následkem nachlazení nebo chřipky. Možná je příčina mechanickým poraněním.

Krvavý hlen

Pokud se nosní sekret skládá více nebo méně z čisté krve, je příčina většinou neškodná. Často je to způsobené prasklou žilkou nebo mechanickým podrážděním – například častým smrkáním. Pokud se krev objevuje delší dobu, je vhodnější navštívit lékaře.

Světle hnědý hlen

Při světle hnědém zabarvení jste se většinou nadýchali hodně prachu. Ten se při nádechu zachytil na chloupcích a nosní sliznici, takže se nedostal dále do těla. Tedy žádný důvod se znepokojovat.

Rezavě hnědý až středně hnědý hlen

V tomto případě se jedná o starou krev. To se stává většinou po předchozím krvácení z nosu, eventuálně pokud jste se nadýchali velkého množství nečistot. Ve většině případů je s každým smrkáním hlen světlejší a světlejší.

Zdroj: life line, healthline, verywellhealth







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat