Porucha řeči zvaná afázie

Pod afázií se rozumí náhle nastalá porucha nebo ztráta řeči. Objevuje se ve většině případů jako důsledek mozkové mrtvice, příčinou je ale poškození mozku. Jak se afázie projevuje, jaké formy existují a jak ji vyléčit?

Afázie je neurologická porucha v mozku, přesněji řečeno v řečovém centru. Dotýká se přitom všech schopností, které s řečí souvisejí – tedy mluvení a rozumění, čtení a psaní, ale také gest a mimiky nebo počítání. Schopnost myšlení ale při ní není nijak postižená. V 80 procentech je afázie následek mozkové mrtvice.

Formy afázie

Afázie se může projevit různými způsoby – od schopnosti najít správná slova, přes koktání až po nesmyslné věty, kdy postižený sice mluví plynně, ale naprosto bez obsahu.

Kromě těchto projevů má afázie ještě čtyři různé základní formy:

Globální afázie, kdy je silně postižená celá řečová schopnost a komunikace je možná jen s obtížemi nebo vůbec.

U Brocovy afázie je komunikace postižená středně těžce. Postižení nemluví většinou plynně, často se opravují a mluví jen v krátkých, nesrozumitelných větách. Porozumění je většinou dobré.

Další fází je takzvaná Wernickeova afázie, u které se zdá, že postižený mluví sice plynně, ale řečené je často bez obsahu, s mnoha vymyšlenými slovy. Komunikace je středně postižená a porozumění velmi omezené.

Znaky anamnestické afázie jsou nenacházení vhodných slov s mnoha popisováními. Větná stavba je přitom nepostižená, takže komunikace je možná jen s lehkým omezením.

Léčba afázie

Terapií při afázii je vždy logopedie. Zde je cílem umožnit afazikům znovu dobrou komunikaci. Zlepšení řečových schopností má velký význam s ohledem na kvalitu života. Lidé s afázií jsou často velmi frustrovaní, což často vede k podrážděnosti a citové nevyrovnanosti.

Pokud po mozkové mrtvici k afázii dojde, je vždy nutné začít s logopedií co nejdříve, tedy už v akutní fázi. Jak v akutní, tak v rehabilitační fázi by měla léčba probíhat třikrát až pětkrát týdně. Délka terapie je velmi individuální – může se pohybovat od několika týdnů až po několik let.

Jak mluvit s afazikem

Pro rodinu a přátelé existuje několik tipů, které by komunikaci s postiženým afázií mohly usnadnit. Především v rané fázi jsou afazici často podráždění a při opakování nesrozumitelného velmi netrpěliví. Důležité je přitom při kontaktu ukázat trpělivost a pochopení a postiženému dát dostatek času se vyjádřit.

Zdroj: life line, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/aphasia/symptoms-causes/syc-20369518







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat