Oči jsou zrcadlem vašeho zdraví

Až se příště podíváte do zrcadla, všimněte si, jestli vám vaše oči nechtějí něco říct.

Naše tělo se nám mnoha způsoby snaží ukázat, jaký je jeho zdravotní stav. A stejně tak se dá naše zdraví vyčíst i z očí. Tento náš super citlivý orgán umí různými způsoby vyjádřit, pokud není vše, tak jak má být. Jak je poznáte?

Příliš stresu

Když vám začne najednou v oku cukat, může být příčinou příliš mnoho stresu. Škubání víček může vzniknout ale i v důsledku nedostatku hořčíku.

Nadbytek slunce

Pokud objevíte v očním bělmu nažloutlé skvrnky, mohlo by se jednat o degeneraci spojivky s lékařským označením pinguecula. Příčinou je ultrafialové záření, tedy jeho nadbytek. Vhodnou ochranou tak jsou kvalitní sluneční brýle.

Vysoká hladina cholesterolu

V oku se může utvořit žlutobílý kruh kolem duhovky. Ten je naplněný tukem a je znamením, že je narušený metabolismus tuků. Příliš vysoké hodnoty v krvi jsou nebezpečné a znamenají vyšší riziko srdečního infarktu.

Potíže s vnitřními orgány

Žluté zabarvení očí je většinou příznakem problémů se žlučníkem nebo játry. Příčinou může být i žloutenka nebo porucha látkové výměny.

Únava

Pokud máte v očích prasklé žilky, nemusíte hned panikařit. Zpravidla červené flíčky zmizí během dvou týdnů samy od sebe. Krev se v oku může objevit například po těžké fyzické námaze nebo díky vysokému tlaku na cévy například při kýchání nebo kašlání. Pokud vám praskají žilky ale příliš často nebo naopak nemizí, může to znamenat poruchu metabolismu, glaukomový záchvat nebo poruchu srážlivosti krve.

Špatně vidíte

Pokud pomalu ale jistě vidíte okolí čím dál více rozmazaně, může to buď znamenat, že zkrátka potřebujete brýle. Slabozrakost je ale jedním z příznaků cukrovky. V každém případě vyhledejte lékaře, jen ten vám diagnózu potvrdí nebo vyloučí.

Zdroj: my life, healthline, verrywellmind







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat