Skryté nástrahy v komerčních sprchových gelech

Svět, ve kterém může sprchový gel z drogerie člověku přivodit neplodnost a rakovinu? Prý v něm žijeme, šokují experti. Jak se proti tomu bránit, aniž by hygiena utrpěla?

Voní po květinách, luxusních parfémech, bylinkách i exotických plodech. Mají atraktivní balení, hezky pění a vyskytují se skoro v každé koupelně. Řeč je o sprchových gelech, kterými si den co den ve vaně či sprše omýváme tělo. Jsou jejich vlastnosti ale skutečně tak čisté, jak si myslíme?

Hygiena s následky?

Endokrinní disruptory. To jsou chemikálie, které se v produktech osobní péče i úklidových prostředcích nacházejí zcela běžně. Jak velký je to problém? Posuďte sami. Vědci neustále upozorňují na to, že tyto látky narušují rovnováhu hormonů, čímž přispívají ke zdravotním problémům, jako je například neplodnost, astma, narušená činnost štítné žlázy nebo rakovina. Takže ne, opravdu nejde o něco, s čím bychom si přáli přicházet do styku. Jenže přesně tohle se bohužel děje.

Odvrácená strana čistoty

K naší smůle to prokázal rozsáhlý výzkum americké neziskové společnosti Silent Spring Institute, který byl zveřejněn v recenzovaném magazínu International Journal of Hygiene and Environmental Health. Odborníci do něj zahrnuli 726 dobrovolníků, kterým odebrali vzorky moči k následné analýze. Na jejím základě zjistili, že lidé, kteří používají komerční sprchové gely, mají v těle zvýšené množství endokrinních disruptorů, konkrétně pak parabenů, triclosanu a benzofenon-3. „Je to věc, kterou jsme intuitivně očekávali. Mělo by se více mluvit o tom, že produkty každodenní potřeby nejsou tak šetrné, jak si mnozí myslí,“ hodnotí poznatky studie její spoluautor, kterým je newyorský specialista environmentální medicíny Kenneth Spaeth. Vážně se ale všechna mýdla házejí do pomyslného stejného pytle, nebo jsou mezi nimi i světlé výjimky?

Složení by mělo zajímat každého

Bedlivě sledovat informace na obale a vyhýbat se výrobkům, jež zmíněné parabeny a jiné jim podobné složky obsahují? To je věc, kterou by dle názoru odborníků měl pro své vlastní dobro dělat každý. Stále více a hlasitěji se proto doporučují přírodní, bio a ekologické přípravky bez chemického přídavku, neboť nepředstavují pro tělo takovou zátěž. Nabízí se tedy otázka – víte, kde je sehnat?

Zdroje: healthline.com, unilever.com, https://silentspring.org/news/consumers-who-avoid-products-harmful-chemicals-label-have-lower-body-burden







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat