Spánkový rytmus ranního ptáčete a noční sovy

Pokud bychom se bavili o spánkovém rytmu, na světě jsou dva druhy lidí: Lidé, kteří rádi po ránu slyší ptačí cvrlikání, a lidé, kteří při ranním vyrušení ze spánku sténají a přejí si, aby ptáci měli tlačítko na ztlumení.

Tzv. ranní ptáčata spadají samozřejmě do první kategorie. Tento typ lidí se rád probouzí, když je den ještě mladý, a ve večerních hodinách mají tendenci svou energii ztrácet a přecházet do utlumeného režimu. „Noční sovy“ mají oproti tomu tendenci vstávat pozdě a zůstat vzhůru dlouho do noci, protože zjišťují, že jsou nejproduktivnější v pozdějších denních hodinách. Jak je to u vás, jste ranní ptáčata nebo noční sovy? A může váš životní styl založený na daném spánkovém režimu ovlivnit vaše zdraví?

Obecně platí, že ranní ptáčata okolí považuje za vstřícnější osoby než noční sovy. Ranní ptáčata se totiž obecně snáze přizpůsobují standardním denním rozvrhům, což se hodí zejména na pracovištích, kde se preferuje produktivita v dopoledních hodinách. Podle průzkumu z roku 2012, vykazují ranní ptáčata vyšší úroveň pozitivních emocí. Stojí však za zvážení, že štěstí a další pozitivní emoce jsou v tomto případě vcelku logické, když vám váš spánkový režim umožní snadno se začlenit do společnosti, že ano. Odvrácená strana: Navazování a udržování vztahů a dalších sociálních vazeb může být poněkud obtížnější, pokud máte problém zůstat vzhůru po 20 nebo 21 hodině (tedy pokud nevyhledáváte společnost dalších ranních ptáčat)

Co noční sovy?

Být noční sovou má několik nevýhod. Vzhledem k tomu, že je většina společnosti strukturována podle denního rozvrhu a pracovní doby od 8 nebo 9 hodiny ranní, pro lidi, kteří vstávají později, může být obtížnější udržet si klasické zaměstnání. Totéž platí i u školního rozvrhu – mladé noční sovy mohou mít dokonce problém přizpůsobit se pevnému školnímu rozvrhu.

Studie z roku 2019 naznačila, že noční sovy mohou čelit i dalším nevýhodám, včetně zvýšeného rizika duševních poruch a metabolických problémů. Pokud jste noční sova, a právě jsme vás příliš nepotěšili, následujícími řádky si to snad vyžehlíme. Spousta umělců, spisovatelů a kreativních profesionálů totiž zjišťuje, že odvádějí svou nejlepší práci, právě v době, když svět okolo nich tiše spí. Jinak řečeno, je dokázáno, že noční sovy jsou mnohem kreativnější osobnosti, a to i navzdory tomu, že často zaspí a chodí pozdě na ranní porady do práce. To už přece stojí za to jim to čas od času odpustit, ne? 

Jak se stanete ranním ptáčetem, nebo noční sovou?

Výzkumníci ze studie z roku 2020 uvedli, že klíčem může být vaše genetika, která z velké části určuje váš biorytmus. Dalším významným faktorem může být například také pohlaví. Podle průzkumu jsou to obvykle právě ženy, kdo dávají přednost časnému vstávání, zatímco produktivita většiny mužů narůstá až v průběhu dne. Roli hraje také životní styl a aktivita během dne. Ranní ptáčata mívají tendenci k větší fyzické aktivitě, zatímco noční sovy tráví více času sedavým zaměstnáním.

Pokud si stále nejste jistí….

Nejjednodušší způsob, jak zjistit svůj spánkový chronotyp je ten, že odložte budík a experimentujete s tím, kdy jdete přirozeně spát a v jakou dobu přirozeně vstáváte. Samozřejmě, že trvá několik dní, než si vaše tělo zvykne na svůj preferovaný vzorec. Nakonec si však všimnete, že chodíte spát a vstáváte přibližně ve stejnou dobu, což je vás přirozený, ničím nenarušovaný biorytmus, podle kterého tedy snáze zjistíte, do které skupiny lidí patříte.

Pokud se často necítíte ospalí až dlouho po půlnoci, pravděpodobně jste noční sova.

Pokud se obvykle přistihnete, že zíváte krátce po západu slunce, pravděpodobně jste ranní ptáče.

Můžete změnit svůj spánkový režim?

Bohužel kouzelná pilulka nočním sovám ranní vstávání z postele neusnadní. Stejně tak nepřinutí ranní ptáčata zůstávat dlouho do noci vzhůru a být produktivní (pokud vyloučíme možnost prolévání hrdla Redbullem). V zásadě lze říci, že jakákoli výrazná změna vašeho přirozeného spánkového vzorce může odstartovat obtížný proces, který vyžaduje jak změny ve vašem typickém spánkovém chování, tak i v činnostech během dne. Váš spánkový režim se navíc může s věkem měnit. Obvykle po přechodu do středního či zralejšího věku možná zjistíte, že začínáte vstávat mnohem dříve, než jste byli zvyklí dlouhá léta předtím.

Sečteno a podtrženo

Kvalitní spánek hraje zásadní roli ve fyzické a duševní pohodě, ať už rádi zůstáváte vzhůru až do pozdních nočních hodin, nebo si libujete v pozorování východu Slunce. Pokud se vám zdá, že nemáte dostatek regeneračního spánku, lékař nebo specialista na spánek vám může nabídnout další rady ohledně možných příčin a pomoci vám prozkoumat možnosti, jak váš spánek zlepšit.

Zdroje: názor autora, healthline.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat