Ve stresu pomáhá psát si deník

Máte zrovna náročné životní období plné obav a úzkosti? Pořiďte si poznámkový blok a ze svých pocitů se jednoduše „vypište“. Dočkáte se lepší nálady i silnější imunity. A také se díky tomu snáze vyrovnáte se vším, co vás tíží.

Psali jste si v období dospívání deník, jemuž jste svěřovali i ta největší tajemství? Pokud ano, jistě si pamatujete i pocit úlevy, který taková „terapie“ mnohdy přinášela. Tak proč s tím znovu nezačít i v dospělosti? Podle psychologů je to účinný způsob, jak se vyrovnat se stresem. Můžete si díky tomu dokonce vylepšit i fyzické zdraví!

Papír jako zprostředkovatel pohody

Poznámkový blok, tužka a trocha času. Víc netřeba. Vážně má dokumentování denních událostí tak velký vliv na duševní pohodu? Tak o tom odborníci ani v nejmenším nepochybují. Opírají se o závěry četných studií, ze kterých vyplývá, že tato činnost zbavuje negativních myšlenek, snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu a navozuje dobrou náladu. Také se jejím prostřednictvím člověk snáze vyrovnává s traumatickými událostmi. Aby těch pozitiv náhodou nebylo málo, tento „koníček“ také příznivě působí na kognitivní funkce, přičemž rozšiřuje slovní zásobu. A pozor, překvapivě snižuje i riziko několika chronických onemocnění. Jak to?

Prevence komplikací ukrytá mezi řádky

„Ať už máte nějaké pracovní starosti nebo řešíte životní tíživou situaci, piště si deník. Je prokázáno, že tato obyčejná věc kromě intelektuálních výhod posiluje i fyzické zdraví, protože povzbuzuje imunitu a zlepšuje tak ochranu před mnoha chorobami. Je to dáno tím, že přímo ovlivňuje určité mozkové neurotransmitery. Někteří lékaři dokonce zmiňují, že tato terapie ulevuje při revmatoidní artritidě a urychluje hojení a regeneraci organismu,“ vysvětluje newyorská psychoterapeutka Diane Barth. Podle ní určitě není náhoda, že si deník vedli i vědci, jako třeba Marie Curie a Albert Einstein, obchodní magnát a filantrop John D. Rockefeller nebo premiér Spojeného království Winston Churchill. Už máte připravený zápisník?

Zdroje: apa.org, nbcnews.com, intermountainhealthcare.org, https://www.dianebarth.net/






Celkem 3 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat