Znovunalezení ztracené motivace

Všichni ho máme – stále delší seznam cílů, kterých bychom rádi dosáhli. A to je dobře, protože sny a cíle jsou pro smysl našeho života velmi důležité. Ale mnohem důležitější je dosáhnout jich! Že někdy nemáte tu správnou motivaci? Máme pro vás několik tipů, jak ji najít.

Představte si, že se ráno vzbudíte a budete doslova nabití motivací k tomu, abyste splnili ten úkol, co už tak dlouho odkládáte. Zní to jako sen, že? Motivace je záležitostí hlavy – sama se nikdy nikde neobjeví. To není důvod přestat „snít“ – naopak! Naučte se motivaci najít a udržet.

Vnitřní motivace

Všichni chceme něčeho dosáhnout – ať už profesionálně nebo soukromě. Pravidelně cvičit, jíst zdravěji, domácí práce dělat častěji, naučit se na zkoušku nebo konečně dokončit v práci projekt. Možná, že některé cíle máte už delší dobu. Cíle nám pomáhají růst a dávají naší práci smysl. A všichni bychom chtěli překonat svoji lenost, která nám brání v jejich dosažení. Ale všichni víme, že najít motivaci není vždy snadné a v některých dnech je docela dobře ukrytá.

To ale není důvod, abychom se vzdali a cíle označili jako „nedosažitelné“. Naštěstí existuje celá řada strategií a triků, které můžete použít k nalezení motivace a přiblížení se tomu, čeho chcete dosáhnout, mílovými kroky.

Stanovte si své cíle

Máte seznam všech cílů, kterých chcete dosáhnout? Pak za sebou máte první krok správným směrem. Pokud seznam nemáte, co nejdříve si vezměte tužku a papír a zapište si všechna přání a nápady, které chcete realizovat. Zapište si všechno, co vás napadne – bez ohledu na to, jak velký nebo malý, důležitý nebo směšný cíl může být.

Nastavte si správně priority

Klíčové je zjistit, která přání, plány a nápady jsou realistické a dosažitelné, ale také které jsou pro vás a vaši budoucnost nezbytné. Takže se pokuste mít jasno v tom, co si chcete opravdu splnit – takové sny a cíle dejte na začátek seznamu, co není „tak důležité“ zařaďte následně a co je nadbytečné, odstraňte se seznamu úplně.

Najděte zdroje své motivace

Pravděpodobně už někde v hloubi sebe víte, co vás dokáže motivovat. Lidé jsou od přírody velmi odlišní a to, co motivuje jednoho může být pro druhého naprosto nepodstatné nebo dokonce demotivující. Motivuje vás chvála? Potřebujete konkurenci? Nebo je to přítomnost určitých lidí? Máte nějaké vzory, které považujete za svoji inspiraci? To vše může být zdrojem vaší motivace.

Vizualizujte

Co kdybyste svého cíle zítra dosáhli? Přemýšleli jste o tom někdy? Pak není divu, že vám chybí potřebný pohon… Přemýšlejte o tom, proč chcete dosáhnout nějakého konkrétního cíle. Jaké nové příležitosti vám to přinese a jak se tím změní váš život?

Odměňujte se

Další skvělou motivací je pravidelná odměna za pozitivní výkon. To se hodí, pokud vás cíl tolik nebaví. Důležité ale je se odměňovat pouze tehdy, pokud jste skutečně částečného cíle dosáhli. Dbejte také na to, aby odměny byly úměrné vykonané práci.

Jakkoli těžké to může být, nevzdávejte se! Je lepší zkoušet stále dokola a cíli se blížit, než to nezkusit vůbec.

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat