Něco na zahřátí: 7 teplých drinků na Silvestra

Poslední den v roce, kdy přecházíme z vyhřátých domovů na bujaré večírky, vybíháme na ohňostroje a tančíme v rytmu silvestrovské párty, pořádně prověří naši imunutu. K dobru pak přijdou teplé drinky, které nejen zahřejí, ale také roztančí vaše chuťové buňky. Nechte se inspirovat pikantním nápojem s chilli a pepřem, nebo vsaďte na pomocníka v boji proti nachlazení – drink se zázvorovým sirupem.

Když se vrátíte ze zimní procházky, možná zatoužíte po něčem horkém, sladkém, voňavém a tekutém pro zahřátí. Vyzkoušejte si vyrobit svůj vlastní horký nápoj doma. Například punč patří mezi tradiční zimní horké nápoje, který je možné připravit v bezpočtu variací a chutí. Zimní nápoje podáváme parádně, v silnostěnných pohárech, se zavěšeným kolečkem citronu či pomeranče, s dlouhým míchátkem a lžičkou.

Pozor na teplotu

Teplota má být úměrná, rozhodně nepijte nápoje vřelé. Stejně jako když si v horku dáte nápoj ledový, tělo musí vynaložit energii na to, aby jej přizpůsobilo tělesné teplotě, tedy v tomto případě ohřálo. V zimě s horkým nápojem to funguje naopak, ale ochlazování horkého nápoje na tělesnou teplotu je také pro tělo náročné.

Horký nápoj v mrazu tedy nejen zahřeje, ale navíc, podle toho, o který typ nápoje jde, má ještě různé další účinky. Co tedy pít v chladném zimním počasí?

Pomerančový s punč

Punč znali Evropané už v 17. století, a to díky britským kolonizátorům, kteří tento recept na lahodný nápoj přivezli z Indie. Původní indický recept byl složen z pěti ingrediencí a díky nim získal punč svůj název. Indové tento nápoj označovali jako „panča“, což znamená pět.

Počet porcí: 4

Suroviny:
• 800 ml černého čaje
• 100 ml rumu
• 100 ml punče
• 80 ml pomerančového likéru
• cukr krystal podle chuti
• 8 plátků citronu nebo limety
• 12 hřebíčků

Postup:
1.
Uvařený černý čaj společně s rumem, punčem a pomerančovým likérem zahřejte v hrnci. Přidejte cukr podle chuti a za stálého míchání ohřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nevařte!
2. Podávejte v předem nahřátých sklenicích, ozdobených plátky citronu nebo limety a několika hřebíčky.

Pikantní drink s pepřem, chilli a koriandrem

Často se můžete setkat s tvrzením, že koriandrové plody zahánějí žízeň. V ajurvédě se koriandr používá hlavně pro jeho afrodiziační účinky. Dle pověr má koriandr zázračnou moc: zmírňuje opilost a kocovinu. Chce-li mít rodička chytré dítě, tak by měla prý jíst koriandr.

Koriandr se používal i v magii sexuální a v magii lásky, převážně se při těchto rituálech přidával do kadidel, vhazoval se do ohně nebo sloužil k pomazání svíček při těchto rituálech. Též se přidával do nápojů lásky a tak podobně.

Počet porcí: 1

Suroviny:
• 2 lžičky cereálního nápoje Caro
• 100 ml mléka
• 50 ml kokosového mléka
• 50 ml vody   
• 1 g citronové trávy
• 15 g cukru
• 1 g chilli papričky – podle chuti
• čerstvý koriandr
• celý pepř

Postup:
1.
Horkou vodu s kokosovým mlékem ohřejte na 90 °C a zalijte s nimi Caro. Do ohřátého mléka asi na 70 °C přidejte cukr s rozmačkanou citronovou trávou, vyšlehejte do pěny a nalijte na připravený drink.
2. Ozdobte podle chuti nasekanými chilli papričkami, hrubě drceným pepřem a čerstvým koriandrem.

Medový čaj s brusinkami

Věděli jste, že existuje několik způsobů, jak lze využít americké brusinky v kuchyni? Známé jsou především čerstvé a sušené Cranberries či Cranberry nektar. Čerstvé Cranberries jsou v obchodech k dostání v období od října do prosince. V mnohých receptech můžete nahradit čerstvé Cranberries sušenými.

Tyto sladké bobule se například skvěle hodí do pečených dezertů. Spolu s kořením, jako je vanilka a skořice, činí z jablečných koláčů, muffinů z vlašských ořechů a krémových vaflí výtečné pochoutky. Skvělým tipem je také naložit sušené plody do rumu a vychutnat si je se zmrzlinou, k zákusku nebo koktejlu.

Počet porcí: 4

Suroviny:
• 4 lžíce medu
• 2 lžíce sušených amerických brusinek
• 100 ml brusinkové šťávy
• 8 hřebíčků
• 1 celou skořici
• 4 plátky citronu nebo pomeranče
• špetku mletého muškátového oříšku
• 1 l vody

Postup:
1.
V hrnci přiveďte k varu litr vody s brusinkovou šťávou. Přidejte brusinky, celou skořici, hřebíčky a špetku muškátového oříšku a povařte asi 8 minut.
2. Čaj přeceďte, oslaďte medem a rozlejte do sklenic. Do každé přidejte plátek citronu nebo pomeranče.

Teplý drink se zázvorovým sirupem

V období viróz a nachlazení nezapomeňte mít doma čerstvý zázvor. Pomůže posílit imunitu, navíc si do jídelníčku zařadíte chutný nápoj.

Počet porcí: 1

Suroviny:

• 2 lžičky cereálního nápoje Caro
• 80 ml smetany na šlehání
• 80 ml vody   
• 50 ml medu
• 20 g zázvoru

Postup:
1.
Smetanu ušlehejte do pevné šlehačky, med prohřejte se zázvorem nakrájeným na plátky. Caro zalijte horkou vodou ohřátou na 90 °C.
2. Do sklenice nejprve nalijte med se zázvorem, opatrně přilijte připraveným Carem, nastříkejte šlehačku a ozdobte zbylými plátky zázvoru.

Kořeněný čaj

Skořice patří k zázračným přírodním léčivům. Příznivě působí na zažívání, proti průjmům, kolikám a nevolnostem a poslední vědecké výzkumy ukazují, že je skvělá také pro diabetiky.

Počet porcí: 4

Suroviny:
• 1 lžičku celého černého pepře
• 5 hřebíčků
• 2 celé skořice
• 3 hvězdičky badyánu
• 3 lžičky medu
• citronovou šťávu podle chuti
• 1 l vody

Postup:
1.
V hmoždíři nahrubo podrťte černý pepř společně s hřebíčky. Do hrnce nebo do konvice nalejte litr vody, přidejte podrcené koření, skořici a badyán. Přiveďte k varu a asi 2 minuty povařte.
2. Hrnec odstavte z plotny a koření nechte ještě 3 minuty vyluhovat. Přeceďte, přidejte med a čaj ochuťte citronovou šťávou.

Bombardino

Italský lomcovák bombardino nechybí v žádném baru v okolí sjezdovek. Poznáte ho na první pohled podle zářivě žluté barvy, šlehačkové čepice a brčka. Základ tvoří horký vaječný koňak s přídavkem tvrdého alkoholu: rum, brandy, whisky či cokoliv jiného podle fantazie barmana. My pro vás máme méně alkoholickou variantu.

Počet porcí: 1

Suroviny:
• 2 lžičky cereálního nápoje Caro
• 80 ml smetany na šlehání
• 80 ml vody   
• 50 ml vaječného likéru
• 10 g vanilkového cukru
• koktejlová třešeň

Postup:
1.
Smetanu ušlehejte s vanilkovým cukrem do pevné šlehačky. Caro zalijte horkou vodou ohřátou na 90 °C.
2. Do sklenice nejprve nalijte vaječný likér, opatrně přilijte připraveným Carem, nastříkejte šlehačku, ozdobte koktejlovou třešní a podávejte s brčkem.

Zimní nápoj

Caro je chutnou alternativou kávy nebo čaje, ale na rozdíl od nich neobsahuje žádný kofein. Vybírejte takové, které má 100% přírodní složení tvořené směsí ječmene, žita, čekanky a ječného sladu. Caro připravené podle návodu s mlékem je vhodným a chutným nápojem i pro vaše děti již od předškolního věku. Dodá jim až 20 % doporučené denní dávky vápníku.

Počet porcí: 1

Suroviny:
• 2 lžičky cereálního nápoje Caro
• 150 ml mléka
• 50 ml vody   
• 25 g cukru
• plátek kandovaného pomeranče
• plátek kandovaného citronu
• hřebíček, celý pepř, skořice, badyán

Postup:
1.
V hrnku rozpusťte cukr na karamel, přidejte hřebíček, celý pepř, skořici, badyán a při nízké teplotě nechte chvíli prohřívat. Koření můžete nalepit na míchátko a použít jako dekoraci.
2. Karamel zalijte vodou a rozvařte. Přidejte Caro a mléko, promíchejte a nalijte do skleniček. Ozdobte kandovaným ovocem a podávejte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může přinést nové příležitosti pro posílení vašich partnerských vztahů. Pokud jste ve vztahu, očekávejte, že komunikace s partnerem bude jasnější a plná nových vhledů. Single Berani by se měli mít na pozoru, protože kolem se může objevit... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat