Poslední den v roce, kdy přecházíme z vyhřátých domovů na bujaré večírky, vybíháme na ohňostroje a tančíme v rytmu silvestrovské párty, pořádně prověří naši imunutu. K dobru pak přijdou teplé drinky, které nejen zahřejí, ale také roztančí vaše chuťové buňky. Nechte se inspirovat pikantním nápojem s chilli a pepřem, nebo vsaďte na pomocníka v boji proti nachlazení – drink se zázvorovým sirupem.
			
			
			
				
    
					
	Když se vrátíte ze zimní procházky, možná zatoužíte po něčem horkém, sladkém, voňavém a tekutém pro zahřátí. Vyzkoušejte si vyrobit svůj vlastní horký nápoj doma. Například punč patří mezi tradiční zimní horké nápoje, který je možné připravit v bezpočtu variací a chutí. Zimní nápoje podáváme parádně, v silnostěnných pohárech, se zavěšeným kolečkem citronu či pomeranče, s dlouhým míchátkem a lžičkou.
	Pozor na teplotu
	Teplota má být úměrná, rozhodně nepijte nápoje vřelé. Stejně jako když si v horku dáte nápoj ledový, tělo musí vynaložit energii na to, aby jej přizpůsobilo tělesné teplotě, tedy v tomto případě ohřálo. V zimě s horkým nápojem to funguje naopak, ale ochlazování horkého nápoje na tělesnou teplotu je také pro tělo náročné.
	Horký nápoj v mrazu tedy nejen zahřeje, ale navíc, podle toho, o který typ nápoje jde, má ještě různé další účinky. Co tedy pít v chladném zimním počasí?
	Pomerančový s punč
	Punč znali Evropané už v 17. století, a to díky britským kolonizátorům, kteří tento recept na lahodný nápoj přivezli z Indie. Původní indický recept byl složen z pěti ingrediencí a díky nim získal punč svůj název. Indové tento nápoj označovali jako „panča“, což znamená pět.
	
	 Počet porcí: 4
Počet porcí: 4
	
	Suroviny:
	• 800 ml černého čaje
	• 100 ml rumu
	• 100 ml punče
	• 80 ml pomerančového likéru
	• cukr krystal podle chuti
	• 8 plátků citronu nebo limety
	• 12 hřebíčků
	
	Postup:
	1. Uvařený černý čaj společně s rumem, punčem a pomerančovým likérem zahřejte v hrnci. Přidejte cukr podle chuti a za stálého míchání ohřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nevařte!
	2. Podávejte v předem nahřátých sklenicích, ozdobených plátky citronu nebo limety a několika hřebíčky.
	Pikantní drink s pepřem, chilli a koriandrem
	Často se můžete setkat s tvrzením, že koriandrové plody zahánějí žízeň. V ajurvédě se koriandr používá hlavně pro jeho afrodiziační účinky. Dle pověr má koriandr zázračnou moc: zmírňuje opilost a kocovinu. Chce-li mít rodička chytré dítě, tak by měla prý jíst koriandr.
	Koriandr se používal i v magii sexuální a v magii lásky, převážně se při těchto rituálech přidával do kadidel, vhazoval se do ohně nebo sloužil k pomazání svíček při těchto rituálech. Též se přidával do nápojů lásky a tak podobně.
	
	 Počet porcí: 1
Počet porcí: 1
	Suroviny:
	• 2 lžičky cereálního nápoje Caro
	• 100 ml mléka
	• 50 ml kokosového mléka
	• 50 ml vody   
	• 1 g citronové trávy
	• 15 g cukru
	• 1 g chilli papričky – podle chuti
	• čerstvý koriandr
	• celý pepř
	
	Postup:
	1. Horkou vodu s kokosovým mlékem ohřejte na 90 °C a zalijte s nimi Caro. Do ohřátého mléka asi na 70 °C přidejte cukr s rozmačkanou citronovou trávou, vyšlehejte do pěny a nalijte na připravený drink.
	2. Ozdobte podle chuti nasekanými chilli papričkami, hrubě drceným pepřem a čerstvým koriandrem.
	Medový čaj s brusinkami
	Věděli jste, že existuje několik způsobů, jak lze využít americké brusinky v kuchyni? Známé jsou především čerstvé a sušené Cranberries či Cranberry nektar. Čerstvé Cranberries jsou v obchodech k dostání v období od října do prosince. V mnohých receptech můžete nahradit čerstvé Cranberries sušenými.
	
	Tyto sladké bobule se například skvěle hodí do pečených dezertů. Spolu s kořením, jako je vanilka a skořice, činí z jablečných koláčů, muffinů z vlašských ořechů a krémových vaflí výtečné pochoutky. Skvělým tipem je také naložit sušené plody do rumu a vychutnat si je se zmrzlinou, k zákusku nebo koktejlu.
	
	 Počet porcí: 4
Počet porcí: 4
	
	Suroviny:
	• 4 lžíce medu
	• 2 lžíce sušených amerických brusinek
	• 100 ml brusinkové šťávy
	• 8 hřebíčků
	• 1 celou skořici
	• 4 plátky citronu nebo pomeranče
	• špetku mletého muškátového oříšku
	• 1 l vody
	
	Postup:
	1. V hrnci přiveďte k varu litr vody s brusinkovou šťávou. Přidejte brusinky, celou skořici, hřebíčky a špetku muškátového oříšku a povařte asi 8 minut.
	2. Čaj přeceďte, oslaďte medem a rozlejte do sklenic. Do každé přidejte plátek citronu nebo pomeranče.
	Teplý drink se zázvorovým sirupem
	V období viróz a nachlazení nezapomeňte mít doma čerstvý zázvor. Pomůže posílit imunitu, navíc si do jídelníčku zařadíte chutný nápoj.
	
	 Počet porcí: 1
Počet porcí: 1
	
	Suroviny:
	• 2 lžičky cereálního nápoje Caro
	• 80 ml smetany na šlehání
	• 80 ml vody   
	• 50 ml medu
	• 20 g zázvoru
	
	Postup:
	1. Smetanu ušlehejte do pevné šlehačky, med prohřejte se zázvorem nakrájeným na plátky. Caro zalijte horkou vodou ohřátou na 90 °C.
	2. Do sklenice nejprve nalijte med se zázvorem, opatrně přilijte připraveným Carem, nastříkejte šlehačku a ozdobte zbylými plátky zázvoru.
	Kořeněný čaj
	Skořice patří k zázračným přírodním léčivům. Příznivě působí na zažívání, proti průjmům, kolikám a nevolnostem a poslední vědecké výzkumy ukazují, že je skvělá také pro diabetiky.
	
	 Počet porcí: 4
Počet porcí: 4
	Suroviny:
	• 1 lžičku celého černého pepře
	• 5 hřebíčků
	• 2 celé skořice
	• 3 hvězdičky badyánu
	• 3 lžičky medu
	• citronovou šťávu podle chuti
	• 1 l vody
	
	Postup:
	1. V hmoždíři nahrubo podrťte černý pepř společně s hřebíčky. Do hrnce nebo do konvice nalejte litr vody, přidejte podrcené koření, skořici a badyán. Přiveďte k varu a asi 2 minuty povařte.
	2. Hrnec odstavte z plotny a koření nechte ještě 3 minuty vyluhovat. Přeceďte, přidejte med a čaj ochuťte citronovou šťávou.
	Bombardino
	Italský lomcovák bombardino nechybí v žádném baru v okolí sjezdovek. Poznáte ho na první pohled podle zářivě žluté barvy, šlehačkové čepice a brčka. Základ tvoří horký vaječný koňak s přídavkem tvrdého alkoholu: rum, brandy, whisky či cokoliv jiného podle fantazie barmana. My pro vás máme méně alkoholickou variantu.
	
	 Počet porcí: 1
Počet porcí: 1
	
	Suroviny:
	• 2 lžičky cereálního nápoje Caro
	• 80 ml smetany na šlehání
	• 80 ml vody   
	• 50 ml vaječného likéru
	• 10 g vanilkového cukru
	• koktejlová třešeň
	
	Postup:
	1. Smetanu ušlehejte s vanilkovým cukrem do pevné šlehačky. Caro zalijte horkou vodou ohřátou na 90 °C.
	2. Do sklenice nejprve nalijte vaječný likér, opatrně přilijte připraveným Carem, nastříkejte šlehačku, ozdobte koktejlovou třešní a podávejte s brčkem.
	Zimní nápoj
	Caro je chutnou alternativou kávy nebo čaje, ale na rozdíl od nich neobsahuje žádný kofein. Vybírejte takové, které má 100% přírodní složení tvořené směsí ječmene, žita, čekanky a ječného sladu. Caro připravené podle návodu s mlékem je vhodným a chutným nápojem i pro vaše děti již od předškolního věku. Dodá jim až 20 % doporučené denní dávky vápníku.
	
	 Počet porcí: 1
Počet porcí: 1
	
	Suroviny:
	• 2 lžičky cereálního nápoje Caro
	• 150 ml mléka
	• 50 ml vody   
	• 25 g cukru
	• plátek kandovaného pomeranče
	• plátek kandovaného citronu
	• hřebíček, celý pepř, skořice, badyán
	
	Postup:
	1. V hrnku rozpusťte cukr na karamel, přidejte hřebíček, celý pepř, skořici, badyán a při nízké teplotě nechte chvíli prohřívat. Koření můžete nalepit na míchátko a použít jako dekoraci.
	2. Karamel zalijte vodou a rozvařte. Přidejte Caro a mléko, promíchejte a nalijte do skleniček. Ozdobte kandovaným ovocem a podávejte.