Sušení prádla na radiátoru není moc dobrý nápad

Pokládáte vyprané prádlo na topení, protože jde o svižný způsob sušení? Přesně kvůli tomu jste možná pořád unavení. Hrozí vám ale i alergie, astma a zvýšená pravděpodobnost rakoviny. Vážně to chcete riskovat? A co na to říká vaše peněženka?

Možná je tato situace povědomá i vám. Potřebujete extra rychle vysušit vyprané džíny, svetr a tričko. Jenže na klasickém sušáku to bude trvat celý den, ne-li dva. Kvůli proměnlivému počasí prádlo samozřejmě nemůžete vyvěsit ani venku. V dobré víře jím tedy obložíte radiátor, protože je to vlastně jediná možnost, jak to celé uspíšit. Paradoxně ale také ta nejhorší.

Vysokými náklady to jen začíná

Tak jistě, ne každý má doma sušičku, která k okamžitému použití připraví prádlo i během poměrně krátkého cyklu. Pokud ústřední topení tímto způsobem zaměstnáváte často, není to podle odborníků vůbec dobře. A zdaleka nejde jen o vyšší náklady, protože vrstva věcí na topném tělesu pochopitelně omezí vytápění celé místnosti. Z toho bývá zmatený termostatický ventil, který nabádá kotel ke stálé aktivitě. Jinými slovy – pěkně se to prodraží. Že nějakou tu korunu navíc klidně oželíte? No dobře. A můžete to stejné říct i o vlastním zdraví?

S plísní nejsou žádné špásy

Sušení prádla v interiéru zahrnuje uvolňování velmi překvapivého množství vlhkosti. Kam asi putuje ta vypařená voda? Váhový rozdíl mezi čerstvě vypraným a suchým prádlem čítá i litry tekutin, domnívají se experti. Jejich shromažďování ve vnitřních prostorech podporuje vznik plísní. Některé si vyloženě libují na zdech, jiné se rády zabydlují v kobercích, dřevu či dlaždicových spárech. Společné pak mají to, že způsobují zdravotní problémy. Konkrétně jde o chronickou únavu, infekce, alergie, astma, bronchitidu, zápaly plic, kožní vyrážky i zvýšené riziko rakoviny. Tedy alespoň takové vedlejší účinky plísní vyjmenovává americká studie zveřejněná v akademickém žurnálu Environmental Health Perspectives. Obecně je tedy sušení prádla uvnitř domova škodlivé, v případě radiátoru prý ještě o něco horší.

Zdroje: onlyradiators.co.uk, villageheating.co.uk, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1892134/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat