Uvolnění v horké lázni

Sportujete, abyste posílili tělo i srdce? Pak pro vás máme novou informaci – podle vědců má údajně horká koupel stejně pozitivní účinky na zdraví jako pravidelný běh.

Ruku na srdce – cítíte, jak bije? Tento poměrně malý orgán ve vašem těle je nejen symbolicky zdrojem života. Srdce zásobuje naše tělo krví a kyslíkem. Bez srdce bychom nemohli přežít. Proč ho tedy posloucháme tak málo? Nejen z pohledu lásky, ale také s ohledem na zdraví bychom měli našemu srdci dopřát více péče.

Obecně to všichni víme. Nicméně – ruku na srdce – víme také, že po dlouhém a těžkém dni si mnozí z nás raději lehnou do vany, než abychom si šli zaběhat. Nakonec všichni raději relaxujeme, bez ohledu na to, že srdce by mělo raději trénink. A teď přichází dobrá zpráva! Vědci zjistili, že i koupelí můžete svému srdci prospět.

Ve studii Conventry University v Anglii vědci zkoumali, jak teplo ovlivňuje tělo. Za tím účelem posadili účastníky do horké lázně. Další skupina účastníků se posadila na stejnou dobu na kolo. Oběma skupinám pak měřili tělesné funkce jako je srdeční frekvence a teplota.

Horká koupel pro zdravější srdce

Výsledek je ohromující: Ve skutečnosti má vliv na tělesnou teplotu a srdeční frekvenci jak koupel, tak jízda na kole. To není tak překvapující – pokud chodíte do sauny nebo vířivky, už jste jistě zjistili, že s vyšší teplotou bije naše srdce rychleji. Když se ale zamyslíte, stejný efekt vyvolá i jízda na kole nebo běh.

Pasivní teplo může mít podobné pozitivní účinky na naše zdraví jako lehká až střední sportovní zátěž. Neznamená to ale, že bychom měli jen sedět a „relaxovat“. Vědci studie také zdůrazňují, že sportovní aktivita má samozřejmě větší vliv na budování svalů a spalování tuků. Také pohybem spálíte více kalorií. Pozitivní účinky lze ale skvěle kombinovat. A špatné svědomí, že jste si nestihli jít zacvičit, už nemusíte – wellness večer si zasloužíte vy i vaše tělo.

Zdroj: The health benefits of passive heating and aerobic exercise: To what extent do the mechanisms overlap? | Journal of Applied Physiology, názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat