Světlo na konci tunelu v boji s depresí

Jakkoli je jarní období spojováno s láskou, probouzením přírody, květinami a slunečními paprsky, je velice běžné, že jsou lidé v tomto ročním období nejvíce náladoví a mají sklon upadat do depresí. Obzvláště v první polovině jarního období, kdy je počasí stále sychravé, příroda je ponurá a šedá, a denního světla také není zrovna příliš mnoho.

Příčin jarních výkyvů nálady může být celá řada (1), největší roli však hrají chybějící látky v těle, vitamíny a minerály, s jejichž nedostatkem se tělo během zimního období běžně potýká. Velmi často proto pomůže, pokud si pořídíte konkrétní doplňky stravy a tělu dodáte vše potřebné, aby se vyrovnalo jak s náporem na imunitu, tak i na psychiku.

Rozchodnice (Rhodiola rosea)

Tato bylinka vám může pomoci snížit příznaky deprese a celkově zlepšit reakci těla na stres (2). Jedná se o velmi silnou bylinu, která svým jedinečným působením skvěle konkuruje i takovým bylinným velikánům, jako je např. ženšen.Bylinku můžete užívat ve formě nálevů či doplňků stravy (kapsle).Pozitivních účinků na psychiku dosáhnete také s použitím dalších bylin jako např. Třezalka tečkovaná, šišák bajkalský, kozlík lékařský apod. S výběrem těch nejvhodnějších právě pro vás vám nejlépe poradí specializovaný odborník.

Omega-3 mastné kyseliny

Už jako malé děti jsme povinně dostávali lžíce rybího tuku, abychom byli odolní a zdraví. Vzpomínáte si? Účinek omega-3 nenasycených mastných kyselin je dobře znám již dlouhá léta, a pokud jí máte ve stravě jejich nedostatek, můžete být náchylnější k úzkostem, rozrušení, stresu, depresím a dalším poruchám činnosti mozku (3). Oproti možnostem z dob našeho dětství má dnešní doba obrovskou výhodu: Omega-3 lze zakoupit ve formě kapslí a její dávkování si tak výrazně usnadnit! 

Vitamin D

O tom, že jsou sluneční paprsky zdrojem dobré nálady, snad nikdo nepochybuje. A přesto tento fakt neustále podceňujeme! Pobyt na slunci se pojí s doplňováním hladiny vitaminu D v našem těle, a zrovna tento parťák nám v zimních měsících chybí ze všeho nejvíc. Nejlepších účinků docílíte při podávání 1000 IU denně v podobě tobolek (zakoupíte v lékárně). Kromě účinku na psychické zdraví oceníte vitamin D i při výskytu sezónních nachlazení – velice účinně totiž posiluje vaši imunitu (4).

Vitaminy skupiny B

I vitaminy B hrají důležitou roli v neurologických funkcích a regulaci nálady. Jsou totiž potřebné pro produkci a regulaci neurotransmiterů, jako je serotonin, kyselina gama-aminomáselná (GABA) a dopamin. Každý z vitaminů řady B plní svou funkci, přičemž, pokud působí společně, pak velice výrazně ovlivňují duševní procesy v lidském těle. Přiměřené množství vitaminů skupiny B je proto důležité pro duševní pohodu a zdraví. Zároveň se mohou vitaminy B-komplexu používat jako podpůrný prostředek při léčbě deprese a dalších psychických chorob (5).

Zinek

Zinek je nezbytný pro funkci mozku a nedostatek této živiny může zvýšit riziko deprese. Doporučená denní dávka se pohybuje v rozmezí 8–15 mg v závislosti na pohlaví a věku. U jedinců, kteří mají stresové zaměstnání nebo intenzivně cvičí, je pak doporučená dávka v rozmezí 15 až 30 mg. V případě začínající nemoci nebo oslabené imunity můžete krátkodobě zvýšit dávku i na 50 mg. O přesném dávkování vhodném pro váš každodenní život se však poraďte se svým lékařem (6).

Magnezium

Nedostatek hořčíku v organismu může vyvolat mnohé psychické změny, jako jsou apatie, deprese, zmatenost apod. Při stresu (a to i fyzickém! Tedy při sportu) se zvyšuje vylučování hořčíku z těla, a jeho následná absence v organismu pak způsobuje vyplavování stresových hormonů adrenalinu a noradrelinu. Proto se při zvýšené psychické zátěži doporučuje jeho větší příjem (7).

Ohledně dávkování se poraďte se svým lékařem, všeobecně se však uvádí jako doporučená denní dávka okolo 250mg hořčíku. Při vyšší zátěži se toto množství navyšuje, ovšem v tomto případě je nutná konzultace s odborníkem, stejně jako forma hořčíku, která je pro vás nejvhodnější. Rozdílné účinky na lidský organismus má např. citrát hořčíku (magnesium citrate) či bisglycinát (magnesium bisglycinate). Jeden má povzbuzující účinky, druhý naopak tlumící, proto je vhodný užívat na noc.

Zdroje: (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5846196/, (2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4297663/, (3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564314/, (4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7281985/, (5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032/, (6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5492454/, (7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352515/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat