Když má tělo velké potíže

Chrápání, podivná pachuť v ústech nebo nevysvětlitelný úbytek tělesné hmotnosti. Že se to děje jen tak? Ani náhodou! Co to může signalizovat?

Světová zdravotnická organizace známá pod zkratkou WHO definuje zdraví jako kompletní stav fyzické, duševní a sociální pohody, který umožňuje vést ekonomicky produktivní život (1). Jak něčeho takového docílit? Poslouchejte své tělo. Někdy i nepatrné signály, kterými k vám promlouvá, mohou naznačovat rýsující se problém, jehož řešení je podmíněno včasnou diagnózou. Chcete pár konkrétních příkladů? Tady jsou.

Hubnutí, které nebylo v plánu

Když člověk zhubne nějaké to kilo, obvykle ho to potěší. Jenže ne vždycky je to zásluha vyváženého jídelníčku, pravidelné fyzické aktivity a redukčního režimu. Co když váha klesá bez vlastního přičinění? Pak to není důvod k radosti, ale obavám. Pokud člověk bez sportu i jakýchkoli změn ve stravě shodí více než čtyři kilogramy, doporučuje se důkladná zdravotní prohlídka. K nevysvětlitelnému úbytku hmotnosti často dochází u rakoviny slinivky, žaludku, jícnu nebo plic (2). 

Pálivá chuť v ústech? Pozor na zuby

Věnujte pozornost nenápadným symptomům, jako je přetrvávající bolest v krku, kašel, nezvykle pálivá chuť v ústech nebo častější sípání. Může se jednat o příznaky kyselého refluxu (3).

Chrápání jako předzvěst srdečních obtíží

Chrápání představuje opravdovou svízel. Rušivý zvuk vibrací vycházející z dýchacího ústrojí je postrachem společných ložnic i důvodem mnoha partnerských sporů. Je na něm však přece jen něco pozitivního. Může vás upozornit na poškození krčních tepen, které zvyšuje riziko mrtvice a srdečního infarktu (4).

Zdroje: (1) www.who.int/data/gho/data/major-themes/health-and-well-being, onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/lary.24527, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5384681/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6140167/, (4) lwww.inkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/0167527391902973






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat