I lubrikační gel má své datum spotřeby

Kdo maže, ten jede. Vlastníte jeden lubrikant déle než tři roky? Pokud se hodláte večer zase svézt na intimní vášnivé dráze, pozor na to. Místo orgasmu by vás mohla čekat infekce a alergická reakce, což není úplně ta nejlepší předehra.

Lubrikační gel patří k běžné výbavě nočních stolků. A jakpak by ne! Tento produkt dělá sex příjemnější. Když ho použijete, je mnohem snazší vyzkoušet nové pozice a zažít hlubší průnik bez pocitu bolesti. Je také užitečný v kombinaci s erotickými pomůckami. Skvělý je i během poporodního styku (1). Tyto časy jsou naštěstí dávno pryč a dnes nějaká ta maziva kupujeme bez sebemenšího studu. Stíháme je ale spotřebovat? Toť otázka. Vážně i prošlé může být funkční?

Neznalost neomlouvá

Že má jídlo jistou dobu spotřeby, to je samozřejmé. To stejné platí i pro omlazující kosmetiku, kterou si nanášíme na pokožku. Lubrikant není ani jedno, přesto ho pro své vlastní dobro nelze mít v šuplíku věčně. Říkáte si, co se na něm tak asi může pokazit? Bude toho zřejmě víc. Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv se jeho „trvanlivost“ obvykle pohybuje v rozmezí jednoho roku do tří let (2). Pátráte v paměti, kdy jste ho v ruce (i jinde) měli naposledy?

Au, něco mě „tam“ pálí!

Ačkoli neexistují žádná známá rizika spojená se staršími lubrikanty, jejich používání není doporučováno (2). Obsažené chemické látky se po nějaké době mohou měnit, což zhorší nejen účinnost, ale může potenciálně způsobit infekce i nežádoucí alergické reakce, jako je svědení a pálení (3). Ne! Nic z toho v intimních partiích cítit zřejmě nechcete, že?

Posloužil jsi. A teď šup do koše

Obecnou dobrou praxí je nevyužívání žádného přípravku po datu expirace. U lubrikantu vždy bývá teoretické riziko, že se některé jeho složky, jako například Nonoxynol-9, jednoduše zkazí. Jestli zaregistrujete změnu konzistence nebo vůně, raději ho vyhoďte. Je lepší být obezřetný, než později litovat. 

Zdroje: (1) www.journals.lww.com/greenjournal/Abstract/2012/02000/Effect_of_Lubricating_Gel_on_Patient_Comfort.5.aspx,  accessdata.fda.gov/cdrh_docs/pdf18/K182027.pdf, (3) www.journals.lww.com/anesthesia-analgesia/fulltext/2014/09000/does_it_expire,_or_doesn_t_it__only_the.36.aspx







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat