Nadměrnou potivost nohou lze zkrotit

Nepříjemně mokré ponožky, vlhkost v botách a útočící plísňové infekce. I tohle je vizitka nadměrné potivosti nohou, pro kterou existuje odborná i domácí léčba.

Nějak moc se vám potí nohy? Při vyšších klimatických teplotách nebo třeba při sportovní aktivitě je to zcela normální. Jenže co když se to děje i bez zjevného důvodu? Pak máte možná hyperhidrózu. Zní to sice vážně, ale nebojte, jde o problém, který lze řešit!

Svízel, co trochu čvachtá

Hyperhidróza je stav, při němž se určité části těla potí až čtyřnásobně více, než je k optimalizaci tělesné teploty nezbytně nutné. Alespoň takové vysvětlení poskytuje americká nezisková organizace International Hyperhidrosis Society, podle které touto „poruchou“ trpí přibližně pět procent světové populace (1). Proč k ní vůbec dochází? To je záludná otázka i pro samotné lékaře.

Záhada, kterou se nedaří objasnit

Přesná příčina není tak docela známá. Předpokládá se ale, že s hyperaktivitou potních žláz nějak souvisí hormony, emoce a mozkové signály. Hyperhidróza může postihnout hned několik oblastí, kromě rukou a nohou si celá řada pacientů stěžuje i na potivost podpaží, třísel, hýždí nebo zad. Jde-li o dolní končetiny, neustálá vlhkost může narušit svrchní vrstvu kůže a změnit její strukturu, což usnadňuje průnik škodlivých patogenů a podporuje rozvoj plísňových infekcí (1). Ne, takový scénář není úplně nejlepší, takže je čas zahájit obranu. Jaké se dají podniknout kroky?

Pomoc je odborná i domácí

Experti ze zmíněné organizace International Hyperhidrosis Society poukazují na to, že existuje hned několik možností (2). Doporučují třeba botoxové injekce. Ačkoli se taková procedura častěji využívá ke zmírnění potivosti podpaží, dlouhodobé výsledky může přinést i v případě chodidel. Další alternativou je podle nich iontoforéza – typ elektroléčby využívající stejnosměrného proudu k vpravování léků v iontové formě. K útlumu této patálie můžete vyzkoušet i domácí prostředky. Lidoví léčitelé přísahají, že nadměrnou potivost nohou zkrotí jablečný ocet, černý čaj nebo jedlá soda. Ať už vašim dolním končetinám připravíte lázeň z jednoho, druhého či třetího, nechte je namočené alespoň 20 minut a poté důkladně osušte.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459227/, (2) www.sweathelp.org/hyperhidrosis-treatments/treatment-overview.html






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat