Rychlá jízda autem má vliv na činnost srdce

Stává se vám, že občas při řízení překročíte doporučenou rychlost a jedete doslova s větrem o závod? A víte, že se vám tím zvýší krevní tlak a srdeční frekvence? Pospíchat se má pomalu!

Rychlá jízda je nebezpečná, takže se nelze divit, že bývá nejčastější příčinou dopravních nehod, a to včetně těch smrtelných (1). Také občas při spěchu na chatu, pracovní schůzku či setkání s partnerem plynový pedál trochu více sešlápnete? No ano, možná budete v cíli o několik minut dříve, ale počítejte s následky.

Riziko, které za to ani trochu nestojí

Na to, že rychlá jízda autem ovlivňuje srdeční činnost i frekvenci, poukázala zajímavá studie publikovaná v magazínu The British Medical Journal (2). Zřejmě tušíte, že se rozhodně nejedná o žádná prospěšná a vítaná pozitiva, že? Situace může být opravdu vážná. Autoři v rámci onoho výzkumu oslovili několik profesionálních závodníků i zkušených řidičů zvyklých na rušný městský provoz. Ačkoli profíci jezdili na speciálním okruhu a „obyčejní lidé“ po svých známých trasách, obě skupiny měly při finální analýze dost podobné zdravotní hodnoty. Náhoda? Tak to ani omylem.

Pozor, tlak i srdce v ohrožení!

Převážná většina monitorovaných subjektů, tedy pokud tak zúčastněné dobrovolníky lze nazvat, vykazovala ještě nějakou chvíli po opuštění vozidla značný nárůst noradrenalinu. Pro vysvětlení jde o hormon, jenž je produkován dření nadledvin, přičemž má na organismus hodně komplexní účinky. Nejvýznamnější je zřejmě jeho efekt na zúžení krevních tepen, což vede ke zvýšení krevního tlaku. Pokud takový stav trvá delší dobu, pochopitelně to pro tělo není kdovíjaká hitparáda. Řidiči, kteří se v rychlosti jízdy nijak neomezovali, měli i další společnou věc, a to zvýšenou srdeční frekvenci – u několika z nich šlo dokonce o závažný nárůst. Na základě těchto poznatků autoři studie doporučují osobám s kardiovaskulárními potížemi, aby raději vůbec neřídili. A pokud je to nevyhnutelné, tak aby alespoň nejezdili příliš rychle (2, 3).

Zdroj: (1) www.policie.cz/clanek/statistika-nehodovosti-900835.aspx, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1629908/ (3) www.bmj.com/content/1/5537/411







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat