Zdravotní přínosy vody s jedlou sodou

Máte žízeň? Napijte se. Vynechte ale slazené a dochucované nápoje, spíš si do čisté vody přidejte jedlou sodu. Co tím získáte?

Voda je nejdůležitější složkou v lidském těle, tvoří více než 95 % všech molekul a patří k základním stavebním látkám, které z metabolického hlediska zajišťují správné fungování všech procesů a orgánů v organismu, jako jsou termoregulační procesy, odvod toxických látek, podpora trávení, celková regeneraci těla a tak dále (1). Jednu sklenici vody obohaťte o čajovou lžičku jedlé sody. Proč?

Podpoříte trávicí systém

Nadýmání, pálení žáhy, bolesti břicha, plynatost. Pokud máte sklony k těmto potížím, každé ráno (nebo při akutních problémech) rozpusťte lžičku jedlé sody ve sklenici vody a nápoj vypijte. Pomůžete tak udržet zdravou rovnováhu pH v celém trávicím systému, ulevíte si od kyselého refluxu, kyseliny a enzymy se vrátí do svého původního stavu (2).

Postaráte se o zdraví ledvin

Není tajemstvím, že ledviny jsou životně důležité pro mnoho tělesných funkcí. Především zbavují toxinů a podporují zdravou produkci hormonů. V krátkodobých studiích vedlo perorální podávání hydrogenuhličitanu sodného pacientům se středně závažným selháním ledvin ke snížení katabolismu proteinů, snížení produkce amoniaku a poškození tubulárních kanálků (2). S denním šálkem vody se lžičkou jedlé sody tak můžete regulovat hladinu pH svého těla a pomoci zlepšit hormonální rovnováhu, vstřebávání živin a kvalitu krve – to vše dělá ledvinám dobře.

Zlepšíte výkon při cvičení

Jedlá soda je oblíbeným doplňkem mezi sportovci. Některé studie ukazují, že právě ona pomáhá podávat lepší výkony, zejména během anaerobních cvičení nebo vysoce intenzivního tréninku a sprintu (3). Při tomto druhu cvičení svalové buňky produkují kyselinu mléčnou, která je zodpovědná za pocit pálení, jež při pohybové aktivitě cítíte. Kyselina mléčná také snižuje pH uvnitř buněk, což může způsobit únavu svalů. Jedlá soda proti těmto stavům bojuje, díky ní necítíte nepohodlí a vydržíte se hýbat déle a efektivněji. Jedna studie například zjistila, že cyklisté, kteří jedli jedlou sodu, vydrželi jet v průměru o 4,5 minuty déle než jejich kolegové, jež hydrogenuhličitan neužívali (4).

Možné nežádoucí účinky

Jako u všech antacidových léků platí, že pokud si dáte příliš mnoho jedlé sody, zneutralizujete kyselinu ve svém žaludku. To může mít za následek, že uvedený orgán bude produkovat kyseliny naopak více – ve snaze, aby to vykompenzoval. Dostanete se tak do bludného kruhu. Proto si dejte pozor na denní množství. Neužívejte víc než pět lžiček denně.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2736774/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4475610/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25494054/, www.newhumansolution.com, www.wellandgood.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat