Bakterie nejsou jenom špatné

Ať už si o bakteriích myslíte, co chcete, k životu je zkrátka potřebujete. Které jsou klíčové pro fungující trávení a krásnou pokožku? A proč to nepřehánět s dezinfekčními gely na ruce?

Bakterie si v průběhu času vysloužily hodně špatnou pověst – a pandemie koronaviru náš odpor k nim ještě prohloubila. Mikrobi, patogeny, choroboplodné zárodky – existuje spousta názvů pro tyto drobné organismy, které se vyskytují doslova všude, a to včetně našeho těla (1). Jenže ne všechny způsobují onemocnění a poskytují důvod k návštěvě lékaře! Proč bychom ani bakterie neměli házet do „stejného pytle“?

Každá mince má dvě strany

Věřte, nebo ne, i když vás možná při představě bakteriálního množení jímá hrůza, i vy jste chodící ubytovnou těchto organismů. Nacházejí se totiž v ústech, nose, na pokožce i ve střevech. V podstatě jich je tolik, že by bakteriální „sčítání lidu“ zavařilo kalkulačku. Je ale třeba vědět, kdo hraje s námi a kdo zase proti nám.

O prospěšných bakteriích se hovoří opravdu jen minimálně, a když už, dávají se do souvislosti jen se střevním mikrobiomem. Je pravda, že dobré bakterie neboli probiotika příznivě ovlivňují trávení. Málo lidí ví ale o tom, že zároveň opravují buňky a podporují kvalitu pokožky (2). V mnoha situacích také pomáhají bojovat proti škodlivým patogenům, přičemž bývají mnohem účinnější než farmaceutická antibiotika (2). Klíčem ke zdraví a celkové harmonii je vyvážení hodných a zlých bakterií. Jak k tomu můžete přispět vy sami?

S dezinfekcí to nepřehánějte

V současné pandemické době se klade důraz na používání silných dezinfekčních prostředků, jako jsou třeba gely na ruce. Problémem je ale to, že tyto přípravky likvidují všechny zárodky, tedy dobré i špatné. Používejte je tedy jen ve chvílích, kdy nemáte přístup k čisté vodě a mýdlu. Chcete-li zvýšit množství užitečných bakterií ve vašem systému, vyhněte se zbytečnému užívání antibiotik a zaměřte se na zdravou stravu, která obsahuje fermentované potraviny. Také se zkuste vyhýbat stresu a omezte používání agresivních úklidových prostředků, v nichž je spousta chemie (3, 4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8120/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4878258/, houseofwellness.com, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5031164/, (4) www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-human-microbiome-project-defines-normal-bacterial-makeup-body







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat