Sociální média jsou stejně škodlivá jako kouření

Možná jste už někdy někoho ve svém okolí žertem označili za „závislého“ na Facebooku, Instagramu nebo Twitteru. Ale na této žertovné poznámce je mnohem víc, než jste si zpočátku mysleli. Je nejvyšší čas podívat se pravdě do očí.

Facebook s sebou nese určitá nebezpečí, jak už dnes po rozsáhlých politických manipulacích víme. Dokonce ani s našimi osobními údaji nezacházel vynález Marca Zuckerberga v minulosti vždy zodpovědně. Může však být také škodlivý pro naše zdraví? Je Facebook skutečně tak nebezpečný jako kouření?

Závislost na sociálních médiích

Začátkem tohoto roku na sebe několik celebrit upozornilo tím, že se rozhodli „abstinovat“  v používání sociálních médiích. Současně přibylo zpráv o depresi vyvolané sociálními médii. Generální ředitel internetové společnosti salesforce.com a filantrop Marc Benioff je přesvědčený, že Facebook může být z dlouhodobého hlediska stejně škodlivý pro zdraví jako kouření (1).

Regulátor sociálních sítí?

Na začátku Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu se o Benioffově tezi vášnivě diskutovalo. Nebezpečí nelze odvrátit pouze dobře míněnými radami, ale je nutné vytvořit konkrétní právní rámec. Doslova je nutné přistoupit na „stejný způsob, jakým se reguluje tabákový průmysl“ (2).

Kde nakreslit červenou linii

Pokud jde o spotřebu nikotinu, existují jasná pravidla a věkové požadavky. Na sociálních sítích ale žádné požadavky nebo podmínky pro přístup zpravidla nejsou nebo je velmi obtížné je hlídat. Kromě toho se zdá, že mnoho rodičů nebere minimální věk na Facebooku (13 let) vážně a umožňuje přístup k síti i mladším dětem. Tento laxní přístup se však musí změnit.

Vědci jsou znepokojeni

Vědci se stále více zabývají fenoménem škodlivosti sociálních médií obecně a Facebooku především. Studie Pensylvánské státní univerzity naznačuje, že Facebook skutečně představuje velké riziko, že lidé onemocní (3). Podle vědců by však omezení, které si uživatelé sami stanoví, mohlo často poskytnout první krok k nápravě.

Ve skutečnosti si skutečně uvědomělí uživatelé občas naordinují digitální detox. A dokud nezasáhne do nadužívání legislativa, je osobní odpovědnost stejně nutná jako u jakékoli jiné návykové látky.

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7364393/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31135323/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103576/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat