Dejte pokoj s meditací

Samozřejmě je hezké, když jsou všichni pozorní a vyrovnaní, vědomě oddáni své mysli, která tak snižuje jejich utrpení. Ale neděláme kolem toho už trochu divadlo?

Meditace je naprosto skvělá. Jen termíny jako "vědomé myšlení“ nebo „mindfulness“ je v poslední době velmi nadužíván. Samozřejmě je v pořádku být všímavý a pozorný nejen k druhým, ale i k sobě, také myšlenka "Carpe diem" je skvělá, vyvstává však otázka, proč musíme v dnešní době dělat takový humbuk okolo všeho, co děláme.

Proč všichni v poslední době meditují? A proč o tom všichni pořád mluví? Není snad meditace o tom, že jste zkrátka zticha? Zapomínáme na všechny její pozitivní vedlejší účinky, takže se ptáme, zda není pro většinu meditace jen módním výstřelkem... A to především u těch, kteří o svých meditacích mluví neustále.

Upřímně se třemi malými dětmi, prací a domácností je těch úkolů nějak příliš mnoho. Kdy byste měli meditovat, když nejmladší vstává v 5.15, rychle vyklidíte myčku a čeká vás hora prádla. A pak se divíte, jak byste měli žít a užívat si kouzlo daného okamžiku, když musíte připravit dětskou narozeninovou oslavu, dokončit prezentaci a ušít kostým krokodýla.

Deprese, problémy se zády, cukrovka: Mindfulness se považuje za zázračný lék. Určitě bychom neřekli, že trocha péče o sebe a ostatní nemá smysl v případě nemoci, ale předstírat, že pomáhá tomuto světu proti malomocenství, moru a choleře, je docela „na hlavu“.

Je hezké, když kolega z práce medituje hodinu každé ráno a už absolvoval tři semináře pro vědomou pozornost v kanceláři. Pokud nestále křičí, když se mu něco nelíbí nebo nevyhovuje, není to stejně k ničemu. Princip mindfulness se musí umět přenést i do každodenního života – nejen na dovolené v zenovém klášteře…

Wellness je taky způsob relaxace, a nejen pro tělo. Samozřejmě zní vznešeněji, když řeknete, že meditujete každý den při východu slunce, než že si nejvíce odpočinete v čokoládové lázni a na masážích. Ale buďme upřímní, nakonec to tak velký rozdíl není. Obě činnosti vás mají uklidnit a u obou byste se měli zbavit negativních myšlenek. Jasnou výhodou meditace je samozřejmě to, že nic nestojí, ale večer před televizí s čipsy může být taky očišťující. Nemusíme přece všemu dávat označení „vědomé“ nebo „mindfulness“.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat