Každý desátý člověk je magnetem pro komáry

Zatímco na někoho, kdo sedí naproti vás, komáři snad vůbec „nejdou“, vy se před jejich nálety nestačíte ohánět. Proč to tak je? Možná to souvisí s konzumací alkoholu, pocením a těhotenstvím!

Ach, léto! Krásné roční období, které je synonymem pro rodinné výlety, vyjížďky na kole, grilování a večerní posezení na terase. Kéž by se to ale obešlo bez přítomnosti otravných a krvelačných komárů, kteří nepropásnou žádnou příležitost k útoku! Proč s nimi někteří mají poněkud větší problém než jiní?

Jste vyvolení?

Komáři si vybírají. Atraktivní je pro ně jeden člověk z deseti. Provádí se obrovské množství studií s cílem odhalit, jaké vzorce, sloučeniny a pachy tyto živočichy přitahují. Je to extrémně náročný proces, díky němuž vyšlo najevo i to, že za 85 procent náchylnosti ke kousnutí odpovídá genetika (1). Co ale další faktory? I ty z vás mohou udělat chutnou večeři!

Alkohol jako první lákadlo

Když je venku teplo, bývá ledově vychlazené pivo vítaným občerstvením. Vidíte to stejně? Tak teď se vám chuť na chmelový mok možná trochu zkazí. Z jistého výzkumu (2) zveřejněného v magazínu Journal of the American Mosquito Control Association vyplává, že malí bzučiví nepřátelé dávají přednost osobám, ze kterých cítí alkohol. Jeho autoři se domnívají, že po třech pivech máte o 30 procent větší pravděpodobnost kousnutí.

Potu se nedá odolat

Zdá se, že i komáři jsou nadšenými fanoušky sportu a štíhlých křivek. Zvýšená tělesná teplota, oxid uhličitý v dechu i kyselina mléčná hromadící se ve svalech, to vše slouží k nakreslení nepřehlédnutelné blikající šipky, která jim ukazuje, kde bude jejich další lidské jídlo (3).

I těhotenství zde hraje roli

Jako by těhotenství už tak nepřinášelo velké nepohodlí, a to zejména v posledním trimestru, ukázalo se, že komáry přitahuje jako magnet. Tedy alespoň podle průzkumu publikovaného v časopise Lancet (4). Jeho závěry informují o tom, že ženy v očekávání jsou ke komářím útokům dvakrát náchylnější, s čímž zřejmě souvisí zmíněná tělesná teplota a tělesný výdej oxidu uhličitého.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4406498/,  (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12083361/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5658182/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10859048/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat