Příčinou únavy může být i nadváha

Kila navíc mohou v některých běžných situacích poněkud překážet. Nesnižují jenom sebevědomí, ale i hladinu energie! A to nejen tím, že ohrožují kvalitní spánek.

Když chybí energie, není to žádná hitparáda. Co člověka o elán zákeřně okrádá? V souvislosti s únavou se zmiňuje především spánková deprivace, konzumace nevhodných potravin, oslabená imunita, chronický stres a paradoxně i nadměrné pití kávy. O nepříjemné pocity vyčerpanosti se mnohdy postará i chronické onemocnění, špatně fungující štítná žláza, absence fyzické aktivity nebo „obyčejná“ alergie (1). Není to ale všechno! I tělesná hmotnost tu totiž hraje roli. A to zejména tehdy, je-li poněkud vyšší.

Potíž, co se pronese

Ono to má logiku. Osoba s nadváhou musí při vykonávání běžných denních úkonů vynaložit o něco větší úsilí. Chůze do schodů, nošení nákupu ze supermarketu, dobíhání autobusu nebo třeba „jen“ úklid. Tohle všechno jednoho dokáže vyčerpat, když je obtěžkán několika kilogramy navíc (2)! Jsou tu ale i jiné faktory, které vybíjejí baterky.

Vážím víc, proto nespím?

Americká nezisková charitativní organizace National Sleep Foundation uvádí, že jen ve Spojených státech trpí spánkovou apnoe zhruba 18 milionů lidí (3). Čistě pro vysvětlenou – tato porucha způsobuje přestávky v dýchání, čímž se tělo zcela logicky a přirozeně probouzí, a to i několikrát za noc. To samozřejmě kvalitě odpočinku i celkové pohodě značně odporuje. Problémem je i to, že spánková apnoe zvyšuje riziko kardiovaskulárních komplikací, což se prokázalo již mnohokrát. Experti ze zmíněné organizace se domnívají, že lidé s nadváhou jsou k tomuto nešvaru náchylnější, proto bývají během dne také více unavení (3). Důvodů, proč se nadbytečného tuku zbavit, je ale více.

Zánět si nebere servítky

Nadměrné množství tuku, zejména v břišní oblasti, v podstatě působí jako zánětlivý orgán. Vylučuje totiž chemikálie, které podporují rozvoj arteriální hypertenze, rakoviny nebo diabetu. Jako zánětlivý aspekt také může přispět k celkové nevolnosti, která zahrnuje i malátnost a častou únavu (4). Řešení? Představuje ho pochopitelně snížení tělesné hmotnosti, čehož se dá docílit vhodným jídelníčkem a pravidelným pohybem. O dostatek energie pak bude postaráno!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5072300/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17148748/, (3) www.sleepfoundation.org/sleep-apnea/obstructive-sleep-apnea, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459357/, 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat