Krevní skupiny náchylné k rakovině

A, B, AB a 0. Pokud znáte svoji krevní skupinu, můžete odhalit, zda máte predispozice k rakovině.

Statistiky jsou neúprosné. Podle Národního onkologického programu každý třetí obyvatel České republiky v průběhu svého života onemocní rakovinou (1). Nikdo nikdy nemůže s jistotou říct, že se ho onkologické onemocnění netýká, s prodlužující se délkou lidského života paradoxně narůstá i pravděpodobnost postižení zhoubným nádorem. A právě s ním má co dočinění krevní skupina.

Slinivka břišní v ohrožení

Krevní skupiny se určují podle antigenů či látek, které jsou na povrchové membráně červených krvinek. Podle nich se definují čtyři krevní skupiny: A, B, AB a 0. (Krevní skupina B je méně častá a krev typu AB je spíš vzácností.) (2).

Znalost krevní skupiny je důležitá hlavně pro dárce krve, nicméně existuje několik studií (3), které naznačují, že lidé s určitými krevními skupinami jsou vystaveni většímu riziku rakoviny souvisejícími s nádory trávicího traktu a slinivkou břišní. Jedná se však pouze o jeden rizikový faktor, takže i když máte v rodinné anamnéze rakovinu a vaše krevní skupina je k nádorům náchylnější, stále existují další okolnosti, k nimž je nutné přihlédnout.

Kdo je v ohrožení?

Dr. Srikanth Nagalla, vedoucí benigní hematologie z amerického Institutu Miami Cancer, který čerpá data z několika rozsáhlých výzkumů (5), uvádí, že pokud máte krevní skupinu A, B nebo AB, můžete mít zvýšené riziko vzniku nádoru. Riziko je prý ještě vyšší u žen s krevní skupinou AB.

Zatímco přesná souvislost mezi krevní skupinou a rizikem rakoviny není známa, vědci se domnívají, že by to mohlo být způsobeno rozdíly v tom, jak se buňky krevní skupiny A a B vážou na molekuly cukru. Tento rozdíl by mohl usnadnit látkám způsobujícím rakovinu přichycení se na krevní buňky a zapříčinit mutace. Sluší se však uvést, že zjištění jsou předběžná a k potvrzení krevní skupiny a rizika nádorů je zapotřebí dalšího vědeckého bádání..Pokud však máte krevní skupinu A, B nebo AB, možná by stálo za to chodit na preventivní lékařské prohlídky a důsledněji sledovat svůj aktuální zdravotní stav.

Prevence existuje

Pamatujte, že rakovina je komplexní onemocnění a k individuálnímu riziku může přispívat mnoho faktorů, jak již bylo řečeno. Krevní skupina je pouze jedním kouskem skládačky, tím dalším je životní styl. Zdravě jezte, pravidelně cvičte (udržujte si zdravou váhu), přestaňte kouřit a pít alkohol. Harvardští akademici tvrdí, že by případy rakoviny klesly o 20 až 40 procent a úmrtnost se snížila dokonce o polovinu, pokud by si lidé zdravý životní styl osvojili (4).

Zdroje: (1) www.linkos.cz/narodni-onkologicky-program/co-musite-vedet/ceska-republika-a-rakovina-v-cislech/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK2267/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5589178/, (4) www.news.harvard.edu/gazette/story/2022/03/bringing-the-cancer-fight-back-down-to-earth/, (5) https://news.harvard.edu/gazette/story/2009/03/blood-types-indicate-greater-risk-for-cancer/

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat