Multitasking nahrazuje monotasking

Vykonávat několik úkolů najednou je snem každého workoholika. Pro tuto schopnost se používá termín multitasking, který se dost přeceňuje. Jelikož není tak efektivní, jak by se mohlo zdát, nahrazuje ho monotasking!

Zní to hůř, než to vypadá. Multitasking = multi (více) + task (úkol) (2). Pokud se tyhle dvě části spojí, vznikne nám více úloh. Příkladem může být situace, kdy si při telefonování napíšete nákupní seznam, zkontrolujete kalendář a ještě kolegovi po esemesce připomenete, aby z oběda nezapomněl přinést kávu. Má to však svá úskalí. Tak dlouho byl tenhle koncept žonglování s mnoha úkoly najednou dovedností hodnou životopisu, až se nad ním stáhla mračna.

Multitasking: užitečný, nebo škodlivý?

Odborníci tvrdí, že multitasking naopak snižuje produktivitu, jelikož mozek není uzpůsoben tomu, aby řešil úkoly tímto způsobem. Všechno to „přepínání úkolů“ mozkovnu přetěžuje a způsobuje značné množství stresu.

Americký expert na sebezdokonalování a zároveň profesionální kurátor knih Thatcher Wine, který se multitaskingem zabýval, pronesl, že pokud chcete dělat věci lépe, měli byste se soustředit na jednu věc (1). Tu odbavte, vyřešte a dodělejte a teprve poté přejděte k dalšímu úkolu (a to je podstata monotaskingu). Vyhnete se tak chaosu a chybám.

Zpomaluje a přerušuje tok práce

Odpovídáte-li na e-maily nebo textové zprávy při zapnutém Zoomu, může se stát, že vám uniknou důležité detaily z firemní porady. Nakonec strávíte víc času opravami svých omylů.  Thatcher Wine (3) zároveň apeluje, že přepínání tam a zpět z jednoho úkolu na druhý dokonce způsobuje kognitivní únavu a z dlouhodobého hlediska syndrom vyhoření. V některých případech multitasking nešťastně působí i na rodinné vztahy. Například sledování televize během večeře člověka ochuzuje o hlavní příležitosti, jak se spojit s blízkými.

Kouzlo monotaskingu

Ptáte-li se, jak se stát zkušeným monotaskerem, odpověď je jednoduchá (1). Klíčem je upřít pozornost na jednu věc, ať už je to konverzace, úkol do práce nebo dokonce cvičení, a odolat nutkání zabývat se ještě něčím dalším. Ze začátku vám to může připadat trochu cizí, zvláště pokud jste chronický multitasker, ale vydržte, chce to čas. Své soustředění zlepšíte tím, že vypnete oznámení v telefonu nebo přístroj přepnete do režimu letadla, při práci se nebudete přihlašovat k účtům na sociálních sítích, zavřete e-mailové okno a nastavíte si časový limit. Určete si, jak dlouho se chcete na daný úkol soustředit a také ho v nastaveném časovém úseku zpracujte.

Mezi některé další způsoby, jak můžete monotasking natrénovat, patří meditace a cvičení všímavosti (1). Zabývejte se tím, co je tady a teď a prozkoumávejte své aktuální emoce, které vám chvíle, kdy se dokážete zastavit, přináší.

Zdroje: (1) www.guides.library.duke.edu/projectmanagement/monotasking, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7075496/, (3) www.monotasking.tips/thatcher







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat