Čas přechodu do nejšťastnějšího věkového období

Ve dvaceti, třiceti, nebo až v důchodovém věku? Dá se určit, kdy jsme v životě nejšťastnější? Dá a výsledek je docela překvapivý.

Pokud jste nespokojeni se svou současnou životní situací, měli byste myslet pozitivně: nejlepší roky teprve přijdou! Vědci z Kalifornské univerzity zjistili, že s vyšším věkem jsme stále šťastnější – navzdory faktu, že naše fyzické zdraví s věkem klesá. Jak lze vysvětlit výsledky?

Starší lidé jsou šťastnější

V rámci své studie (1) vědci analyzovali fyzické i duševní zdraví celkem 1546 účastníků ve věku od 21 do 100 let. K určení jejich duševního zdraví subjekty odpovídaly na otázky ohledně životní spokojenosti a vnímané úrovně stresu. Kromě toho hrály roli také pocity úzkosti a deprese. Výsledek byl velmi překvapující –⁠ starší osoby si vedly výrazně lépe než ty mladší. "Starší účastníci studie uvedli, že jsou rok od roku šťastnější a spokojenější," říká Dlip Jeste, neuropsycholog a autor studie. Kromě toho měla starší generace výrazně nižší úroveň stresu a vykazovala méně příznaků úzkosti nebo deprese.

Problémy s duševním zdravím zažívali hlavně účastníci ve věku od 20 do 30 let. Od věku 20 let, podle výzkumníků, dochází k neustálému nárůstu štěstí. Menopauza (asi mezi 45 a 55 lety) proto, na rozdíl od běžného předpokladu, nemá negativní vliv na naši pohodu.

Důvod, proč jsme stále šťastnější

Ale proč jsou starší lidé šťastnější než ti mladší, i když jejich fyzické zdraví klesá? Vědci mají podezření, že v pokročilém věku nás větší spokojeností naplňují i jednoduché, malé věci. Kromě toho se starší lidé už naučili vypořádat se s emocemi (1).

Zdroj: (1) www.researchgate.net/publication/306946954_Paradoxical_Trend_for_Improvement_in_Mental_Health_With_Aging_A_Community-Based_Study_of_1546_Adults_Aged_21-100_Years, 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat