Vhodný čas na čištění zubů

Pro vaše zdraví a pohodu jsou velmi důležité dobře upravené zuby. Pouhé čištění však nestačí. Protože zubní kaz není jediná věc, která vaše zuby ohrožuje. Měli byste také vědět, jak zabránit obrušování zubní skloviny. A v tom vám pomůže vědět, kdy je nejlepší čas na čištění.

Dobrá ústní hygiena zahrnuje komplexní péči o ústní dutinu a pravidelné čištění zubů, nejméně dvakrát denně, ráno a večer. Ale i když toto základní pravidlo budete dodržovat, můžete svým zubům uškodit, pokud se o ně nebudete starat ve správný čas. Co přesně je důležité a kdy byste měli raději s čištěním zubů počkat?

Chraňte se před zubním kazem a erozí

Čištění zubů je pro jejich zdraví velmi důležité, protože pomáhá udržet na uzdě nejhoršího nepřítele zubů – zubní kaz. Kromě zubního kazu však existují i další onemocnění, kterým je lepší předcházet – například obrušování zubní skloviny, které může skončit velmi bolestivě. K tomu může dojít kromě dalších příčin i nesprávným čištěním (1).

Čistit zuby po jídle, nebo ne?

Čištění zubů po jídle je naprosto správné a také nezbytné. Po konzumaci kyselých potravin byste měli nejméně 30 minut počkat, než si zuby vyčistíte. Kyselina změkčuje zubní sklovinu, a proto je více zranitelná. Zubní kartáček a malé částice v zubní pastě změkčenou zubní sklovinu rychle poškrábají a poškození je trvalé. Zpočátku si malé škrábance a otvory ve sklovině všimne pouze váš zubař, postupem času však budou patrné i pro vás (1).

Pokud poškození zubní skloviny postupuje, mohou být zuby citlivé na bolest. Zubní sklovina chrání zuby a zejména zubní kosti, protože to je místo, kudy vedou dentinové tubuly, které jsou protkány jemnými nervovými vlákny. Pokud jsou nedostatečně chráněné, může dokonce i chlad způsobit bodavou bolest (2).

S čištěním počkejte

Pokud je zubní sklovina narušená kyselinou, trvá nějakou dobu, než zub znovu řádně ochrání. Rychleji to funguje u pevných potravin než u kyselých nápojů, protože produkce slin při žvýkání zubní sklovinu znovu remineralizuje a to naše zuby znovu zcela ochrání. Pokud pomerančový džus a ovoce nesmí ve vaší snídani chybět, je lepší si vyčistit zuby před snídaní. Pak můžete začít den bez čekání na čištění zubů (2).

Čas si můžete trochu zkrátit vypitím sklenice čisté vody, která vypláchne trochu kyseliny z úst. V opačném případě počkejte alespoň půl hodiny, raději o něco déle, aby vaše tělo mělo dostatek času na obnovení rovnováhy.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16355646/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6151498/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat