Dětské zoubky si zaslouží pečlivý výběr potravin

Jako rodič pro své dítě chcete to nejlepší, ale pokud mu nebudete hlídat stravovací návyky, poškodíte tím jeho zubní zdraví. Od kterých věcí by se naši nejmenší měli držet co nejdál?

Tak samozřejmě, že děti obvykle milují to, co je sladké a nezdravé. Na kondici zubů se ale špatná životospráva dřív či později podepíše. Čím nejčastěji si ratolesti chrup ničí a které potraviny a nápoje patří k největším zabijákům orálního zdraví (1)?

Bonbony a sladkosti

Každodenní konzumace bonbonů, sladkostí a příliš přeslazených potravin u dětí představuje riziko poškození zubů a vzniku zubního kazu. V první řadě se snažte omezit jejich příjem. Postupně děti přimějte, aby si sladkosti dopřály opravdu jen ve slavnostních chvílích. Zároveň je požádejte o vyčištění zubů hned po vycucání nějaké té dobroty (2).

Sycené nápoje

Běží na ně reklama, šumí a prodávají se v líbivých obalech. Děti milují sycené nápoje a obvykle jim dávají přednost před čistou vodou nebo čerstvými ovocnými šťávami. Někteří dokonce bez skleničky oranžády nebo kokakolového nápoje nemohou žít!

Není tajemstvím, že uvedené sycené nápoje jsou extrémně nezdravé. Kyselina uhličitá, která je v nich přítomná, způsobuje erozi zubní skloviny a taktéž přispívá ke vzniku zubního kazu. Proto by slazené a sycené nápoje měly být do pitného režimu zařazovány jen velmi výjimečně, nejlépe vůbec. Důvodem je i to, že na 100 ml limonády přijdou asi tak 2 kostky cukru (3). Český statistický úřad hlásá, že každé čtvrté dítě v České republice váží víc než by mělo a každé sedmé dítě trpí obezitou (4).

Balené džusy

Balené džusy mají vysoký obsah cukru a konzervačních látek, takže jsou pro děti nezdravé. Po jejich konzumaci se doporučuje vypláchnutí úst vodou a ideálně i vyčistění zubů (2).

Citrusové plody

Citrusové plody, včetně pomerančů, citronů, limetek, grapefruitů a klementinek, jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C. Céčko podporuje imunitní systém, který hraje roli při udržování zdravé kůže, kostí a cév. Vitamin C také zlepšuje vstřebávání železa. Pro děti s vyvíjejícími se zuby však citrusy nejsou tou nejlepší volbou. Kvůli vysokému obsahu kyseliny citronové přispívají k erozi zubní skloviny. Sluší se uvést, ž nejméně kyselý z celé téhle citrusové „bandy“ je pomeranč (5).

Brambůrky a popcorn

Existuje nějaké dítě, které odmítá brambůrky a popcorn? Asi těžko. Brambůrky jsou nabité škrobem, který se zasekává mezi zuby. To slouží jako dokonalá živná půda pro bakterie a hromadění plaku. Popcorn se zase běžně dochucuje máslem, karamelem a solí, což kondici dětských zoubků rozhodně neprospívá. Aby se chlapci a děvčata vyhýbali problémům s dutinou ústní, je důležité, aby si zuby čistili minimálně dvakrát denně (6).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6843908/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9020561/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1829363/, (4) www.czso.cz/csu/stoletistatistiky/jak-jsou-na-tom-cesi-s-chudobou-obezitou-ci-sportovanim, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8226465/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551577/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat