Pozice při spánku ovlivňují zdraví

Na boku, na zádech nebo snad na břiše? To, v jaké pozici spíte, zásadně ovlivňuje zdraví. Neubližujete si náhodou? Zkontrolujte, jak uléháte do postele!

Kvalita spánku souvisí s mnoha faktory, ke kterým patří teplota v místnosti, tvrdost či měkkost matrací, hluk z ulice či modré světlo, které působí na přirozený biorytmus těl. Roli však sehrávají i pozice, které pro noční regeneraci volíte (1). Jaká je ta vaše úplně ze všech nejoblíbenější? Dejte si pozor, aby zároveň nebyla zdravotně závadná!

Na zádech

Pokusy o spánek tímto způsobem mohou snížit krevní oběh v těle, omezit dýchání a vychýlit páteř. Spánek na zádech také dále brání zdravému dýchání tím, že maximalizuje vliv gravitace a omezuje expanzi plic, což má za následek minimální absorpci kyslíku do krve. Výsledkem je, že se většina lidí dřív či později ve spánku přetočí na bok, neboť původní poloha je pro ně nepohodlná. Chybou je vysoký polštář, jenž ohýbá krční páteř do předklonu (2).

Na břiše

Přestože spánek na břiše může snížit chrápání a zmírnit spánkový apnoický syndrom, je také náročný na záda, ramena a krk, omezuje proudění vzduchu a brání dýchání. To může vést ke špatnému spánku a nepohodlí. Naše těla nereagují dobře, když jsou stlačeny důležité vnitřní orgány, jako je srdce, žaludek, játra a ledviny. Ty pak nemohou optimálně fungovat, jelikož se omezuje průtok krve. Spánek na břiše se v každém případě nedoporučuje v těhotenství, protože maminka na rostoucí bříško tlačí tak, že může dojít k poranění plodu. Naopak se vyzdvihuje při bolestech bederní páteře (2).

Na boku

Nejlepší poloha pro spánek je taková, která podporuje zdravé vyrovnání páteře od kyčlí až po hlavu. K těm patří oddych na boku, jež podporuje činnost sleziny, ulevuje od pálení žáhy a zmírňuje otoky rukou a nohou, má to ale háček. Když si nevypodložíte hlavu a mezi kolena nedáte ideálně ortopedický polštář, který zajistí správnou polohu páteře, kyčlí a nohou, je vaše páteř zkroucená. Svůj trup zafixujte nebo pozice obměňujte. Střídání lehu na zádech, bocích i na břiše odlehčuje ramenům, kyčlím a pánvi (2). Tak dobrou noc.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34610163/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5677378/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat