Letní bouřky mohou přivodit astma

Někdo letní bouřky vítá, protože si myslí, že se tím „pročistí vzduch“. Ale ono je to úplně naopak. Klesající tlak i vzestupy teplých a studených vln ovzduší doslova zaplaví pylovými částicemi, proto prudce narůstá riziko astmatických záchvatů.

Letní bouřka může být poutavá podívaná. Tedy samozřejmě za předpokladu, že je člověk v bezpečí svého domova a tuhle živelnou přírodní scenérii pozoruje jenom z okna. Co je však zajímavé pro oči, to nemusí dobře působit na tělo. Jak hromy a blesky, kterých jste svědkem, ovlivňují vaše zdraví?

Mám astma. A může za to počasí!

První zprávy o možné souvislosti mezi bouřkou a astmatem se začaly objevovat už v roce 1985, kdy recenzovaný medicínský magazín The Lancet zveřejnil studii (1), která poukázala na prudký nárůst astmatických pacientů po červencové bouřce v britském Birminghamu. Netrvalo dlouho a stejného jevu si lékaři všimli i v jiných částech světa. Také odborníci (2) v americké Georgii si bouře v letech 1993 až 2004 spojili se zvýšenou návštěvností pohotovostních zařízení, přičemž vypočítali, že lidí s dýchacími potížemi bylo v tomto období 200 tisíc. Jak je to možné?

Za vším hledej alergii

Experti si všimli, že drtivá většina astmatických bouřkových pacientů trpí sezonní alergií a sennou rýmu. To z nich dělá jakousi rizikovou skupinu, protože tyto osoby jsou k nepřiměřeným reakcím na pyl i spóry plísní mnohem náchylnější (1, 2). Bouřky vlivem vzestupných a sestupných proudů teplého a chladného vzduchu „vytahují“ pyl z trávy a dřevin, čemuž napomáhá i elektrická aktivita. Pylová zrna se následně roztrhají na miniaturní fragmenty, které se pak snáze dostanou do úzkých dýchacích cest, kde vyvolají astma. Nebo stav jemu hodně podobný. Ovšem jsou tu i jiné nepříjemnosti (3).

Hrozba v podobě spánkové apnoe

Spánková apnoe se projevuje chvilkovými zástavami dechu. Nejenže to narušuje spánek samotný, omezený přísun kyslíku ohrožuje i kardiovaskulární systém a funkce mozku. Američtí experti působící na klinice Medicine Sleep Institute, jež sídlí v Seattlu, se na základě své studie (4) domnívají, že klesající barometrický tlak doprovázející bouřky riziko spánkové apnoe výrazně zvyšuje. Ani tohle na klidu příliš nepřidá!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2862383/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3766719/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7501467/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3766719/researchgate.net/publication/43297386_Do_Weather-Related_Ambient_Atmospheric-Pressure_Changes_Influence_Sleep_Disordered_Breathing







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat