Otravné letní nemoci

Nikdo nechce být v letních měsících nemocný, ale bohužel se to stává. Které zdravotní neduhy patří k těm nejčastějším a co se s nimi dá dělat?

Slunce, voda, písek, pohoda. Tedy v tom ideálním případě. Prázdninové měsíce jsou plné zábavy, ale i zdravotních nástrah. A tyhle patří k nejhorším!

Vyrážka způsobená jedovatým břečťanem

Jedovatá vyrážka z břečťanu je způsobena alergickou reakcí na mastnou pryskyřici zvanou urushiol. Nachází se v jedovatém břečťanu a projevuje se různými způsoby, od mírných zarudnutí kůže, případně vyrážek, po stadium bolestivých puchýřů, kdy je nutné vyhledat lékařskou pomoc podobně jako u popálenin. Na pokožku přikládejte studené obklady a aplikujte hydrokortizonový krém ke snížení svědění (1).

Plavecké (též surfařské či kajakářské) ucho

Plavecké ucho je zánět, který se vyskytuje v kůži zvukovodu. Ucho se infikuje, když se ve zvukovodu zachytí vlhkost nebo voda. Infekce může také nastat, když dojde k traumatu ucha z použití vatových tamponů nebo naslouchátek. Mezi běžné příznaky patří výtok z ucha, svědění, ztráta sluchu a pocit plnosti v uchu. Nejlepší léčbou jsou antibiotické ušní kapky (2).

Letní nachlazení

Typická letní chřipka se projevuje výtokem z nosu, suchým škrábajícím pocitem v krku, únavou a bolestmi hlavy. Příležitostně se objevuje i horečka a zimnice. Léčba letních nachlazení zahrnuje hydrataci, používání nosních výplachů fyziologickým roztokem a podávání perorálních protizánětlivých léků (3).

Otrava jídlem

Bakterie se množí mnohem rychleji v horkých a vlhkých podmínkách, vinou čehož se postižení perou s pocity na zvracení, průjmem, který může obsahovat krev a hlen, křečemi v žaludku, nechutenstvím, slabostí, zimnicí, zvýšenou teplotou a horečkou. Po otravě jídlem je nejdůležitější doplnit tekutiny a předejít tak dehydrataci. Vhodné jsou minerální vody a sportovní nápoje, jež tělu dodají minerály a elektrolyty ztracené průjmem a zvracením. Naopak za nevhodné se považují kofeinové a alkoholické nápoje (4).

Astma

Léto může být nebezpečným obdobím pro ty, kteří trpí astmatem, zvláště když se spouštěče astmatu běžně vyskytují venku. I náhlé změny počasí, jako je vlhkost nebo chladný vánek, mohou vyvolat útok. Dokonce také kouř valící se z táborového ohně patří k aktivátorům záchvatu. Vždy u sebe mějte antihistaminika, léky určené speciálně na potlačení alergických projevů různého původu (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7733371/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556055/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5283956/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20086845/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430901/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat